Volledig scherm
De tijd dat huizen te koop staan in de regio is flink korter, van 120 naar 82 dagen. © AD

Heel Eemland profiteert van huizenmarkt

De plaatsen rond Amersfoort profiteren mee van de aantrekkende woningmarkt en de aanzuigende werking van de stad op huizenzoekers uit Amsterdam en omgeving.

Dat concludeert NVM makelaars, na het verwerken van de resultaten uit het laatste kwartaal van 2015. Volgens NVM verwisselden in oktober, november en december in de regio achthonderd woningen van eigenaar.

In 2014 kwamen de Eemland-makelaars over dezelfde periode niet verder dan zeshonderd verkochte huizen in het gebied, dat wordt gevormd door Amersfoort, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg en de bijbehorende kernen.

Vooral de verkoop van appartementen en twee-onder-een-kapwoningen kent een opleving.

NVM-voorzitter Harro Morren maakte begin dit jaar al melding van de toegenomen populariteit van Amersfoort onder jonge tweeverdieners uit de hoofdstad.

82 dagen te koop
Na bestudering van alle kwartaalcijfers stelt Morren dat, behalve de stad, ook de plaatsen eromheen, direct of indirect, profiteren van deze ontwikkeling. De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Eemland lag het laatste kwartaal van 2015 4 procent hoger dan in 2014. Ook de tijd dat huizen in de regio te koop stonden, nam drastisch af van 120 dagen (laatste kwartaal 2014) naar 82 dagen.

Goed onderhouden, gemoderniseerde woningen in Amersfoort en de regio worden soms verkocht binnen één of twee weken, zegt Morren. ,,Omdat kopers verbouwingskosten niet meer kunnen meefinancieren, kiezen ze liever voor een huis dat up-to-date is. Het goed bijhouden van je woning loont meer dan ooit op het moment dat je het wilt verkopen''.

Het teruggekeerde vertrouwen in de economie blijkt volgens de voorzitter ook uit de keuzes voor andere type woningen. Zo gingen het laatste kwartaal in de regio Eemland 41 procent meer appartementen van de hand dan in de periode 2014 en zijn de incourante vrijstaande woningen (17 procent) en twee-onder-eenkappers (25 procent) plotseling weer in de gratie. De rijtjeswoningen die in de crisis nog voor enige beweging op de markt zorgden, doen het nu minder goed, constateert de NVM.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort