Volledig scherm
In dit pand aan de Snouckaertlaan naast de Vuebios wil een ondernemer een coffeeshop beginnen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Heetste hangijzer in Amersfoortse wietruzie: het hek

De Amsterdammer die al sinds mei vorig jaar een coffeeshop wil beginnen in de leegstaande Villa Härtel aan de Snouckaertlaan, stapt opnieuw naar de rechter. Hij meent dat hij na het plaatsen van een hek aan het afstandscriterium tot het Luzac College voldoet en dus open mag. De gemeente Amersfoort vindt van niet. De zaak dient dinsdag in Den Haag.

Het doel waar de Amsterdamse exploitant naar streeft, is helder: wiet verkopen in het pand aan de Snouckaertlaan, waar hij sinds voorjaar 2017 huurder van is. De weg daar naartoe hangt tot dusver van rechtszaken, vergaderingen en boze omwonenden aan elkaar.

Het aantal keren dat een rechter zich boog over de slepende ‘wietkwestie’, is inmiddels niet meer op de vingers van één hand te tellen. De laatste uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, verplichtte burgemeester Bolsius drie maanden geleden opnieuw naar de zaak te kijken. Dat deed hij, maar iets veranderen aan zijn besluit de vergunning in te trekken, deed het niet.

Afstand

Heetste hangijzer is het hek dat de exploitant begin juli naast Villa Härtel plaatste om de loopafstand tot het Luzac College langer te maken. De plaatselijke regels schrijven voor dat de afstand van coffeeshop tot onderwijsinstelling ten minste 250 meter moet zijn. Omwonenden en diverse politieke partijen in de gemeenteraad betwijfelden van meet af aan al of die afstand werd gehaald en lieten tegenmetingen uitvoeren. Maar volgens het gemeentebestuur werd de vergunning in eerste instantie terecht afgegeven.

Na de herinrichting van de Zonnehof ligt de situatie volgens het stadhuis echter anders. De afstand van de coffeeshop tot het Luzac is nu écht korter. Hoewel de daadwerkelijke loopafstand na plaatsen van het hek langer is geworden, vindt burgemeester Bolsius niet dat hij het hek in zijn oordeel kan betrekken: ten tijde van de oorspronkelijke vergunningaanvraag stond het er immers nog niet.

Raad van State

De Amsterdamse exploitant, die na alle kritiek vanuit de buurt anoniem wil blijven, wil door een nieuwe stap naar de Raad van State de burgemeester dwingen het hek wél mee te wegen in zijn oordeel, en hem hierdoor van zijn vergunning te voorzien. Als de afstand geen probleem meer is, staat niets hem nog in de weg de coffeeshop te mogen openen, redeneert hij. Het steekt hem nog altijd dat hij de vergunning in eerste instantie wél kreeg, maar dat deze na herbeoordeling is ingetrokken.

Over het coffeeshopbeleid is nog los van de kwestie-Snouckaertlaan veel te doen. In 2015 zette een meerderheid van de gemeenteraad al de deur open voor vier extra wietwinkels, boven op de drie die er nu al zijn. Door lange procedures en strikte afstandscriteria heeft dit bijna drie jaar na dato nog niet tot een extra coffeeshop geleid.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort