Volledig scherm
© AD

Heiwerk in De Horsten ligt stil

Corporatie De Alliantie heeft het heien voor nieuwbouw bij de Horstenflats in Amersfoort opgeschort na klachten van huiseigenaren aan de overkant van het hoogbouwcomplex.

De trillingen bleken ondanks het gebruik van stalen buizen in plaats van betonnen palen zo sterk, dat bewoners aan de Trekvogelweg en Roerdompstraat vreesden voor scheuren in hun woningen.

Vrees voor grondverzet
De hei-installatie die nog maar bij twee van de vijf Horstenflats een klein aantal palen de grond in sloeg, werd gistermiddag door de aannemer weggehaald. Volgens flatbewoners zou De Alliantie willen overstappen op het boren van 9 meter diepe gaten in de bodem, waarin de stalen buizen geluidloos kunnen wegzakken. De buizen worden daarna afgestort met beton.

De Alliantie bevestigde gisteren het stilleggen van de heiwerkzaamheden, maar zegt zich nog te beraden op het vervolg. Klankbordgroep De Horsten hoopt als spreekbuis van huurders dat De Alliantie weet wat ze doet. ,,Boren betekent dat er grote gaten ontstaan in de grond. Daardoor kunnen bodemlagen gaan schuiven. Het wordt in het algemeen afgeraden in de buurt van bebouwing'', zegt hun woordvoerder.

Bij de Valkenhorstflat zijn 7 van de 25 lange buizen geheid. Huurders vinden het ironisch dat het heien stopte na klachten uit koopwoningen aan de overkant. ,,Die hoeven maar te kikken'', zegt bewoonster Joke. ,,Tegen ons zeiden ze: doe maar oordoppen in. Ach, wij zijn maar simpele huurders.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort