Volledig scherm
De helikopter van ProRail die woensdag boven Amersfoort vloog. © Prorail

Heli boven Amersfoort maakte spoorfoto’s

Amersfoorters zagen deze week een zwarte helikopter boven de stad vliegen. Het was geen politieheli of traumahelikopter, maar een toestel van spoorbeheerder ProRail die nieuwe beelden van de treinrails maakte.

Amersfoorters op Twitter spotten woensdag de helikopter boven de wijk Schothorst en bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Ook vloog het toestel boven Vathorst en het Eemplein. De helikopter vloog gemiddeld 190 meter boven de grond.

De vlucht was onderdeel van een landelijke activiteit, meldt ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten. „ProRail beheert 7.000 kilometer spoor in heel Nederland. Daar maken we vernieuwde beelden van.”

De huidige luchtfoto’s van ProRail, zijn technisch verouderd en de rails zijn minder goed zichtbaar. „De oude foto’s zijn genomen met een schuine hoek, terwijl de helikopter recht boven het spoor beelden maakt. Zo kunnen we de rails, stations en gebouwen bij het spoor veel beter in kaart brengen.” De helikopter maakt tijdens zijn reizen ook 3D-foto’s van alle stations.

Klaar

De foto’s en scans worden ook gebruikt bij toekomstige bouwprojecten en renovaties. „Als een station wordt uitgebreid of een ingang wordt verplaatst, kan de ontwikkelaar precies zien waar de stations en de rails liggen.”

De heli vloog woensdag ook boven andere delen van het land. Volgens Grootscholten heeft de helikopter in Amersfoort zijn werk gedaan en gaat het ook in andere delen van het land vliegen. Het toestel vloog een half jaar geleden om dezelfde redenen al boven Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort