Volledig scherm
© Petra Urban

Henk K. mag zaak om 'gruwelijke opvoedmethodes' thuis afwachten

De voorlopige hechtenis van Henk K. (58) uit Bunschoten wordt geschorst. Henk K., vader van negentien kinderen, wordt verdacht van poging tot doodslag op zijn zoon en jarenlange mishandeling van zijn kinderen.

K. zou er nogal gruwelijke opvoedmethodes op na houden. Zo staat in de aanklacht dat hij zijn zoon vastbond op een tafel en een draaiende kettingzaag vlakbij zijn nek hield. Ook wurgde en sloeg hij zijn kinderen en sloot hij ze dagenlang op, zegt het OM.

K. mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten omdat deskundigen inschatten dat hij zich zal houden aan de strenge voorwaarden die hem worden opgelegd, waardoor de kans op herhaling voldoende is ingeperkt. 

Henk K. komt onder reclasseringstoezicht en krijgt onder meer een contact- en locatieverbod. Dit wordt gecontroleerd met een enkelband.

Diepgelovig

De diepgelovige K. ziet de strafzaak tegen hem als een wraakactie van zijn kinderen, omdat hij aangifte tegen de kinderen had gedaan voor diefstal uit het ouderlijk huis. Die zaak loopt ook nog.

Het gezin met negentien kinderen kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, onder meer voor het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht en wegens mishandelingen. ,,Er wordt enkel onzin over ons gezin verteld", zei K. eerder tegen de rechter. Hij wees met de beschuldigende vinger naar politie en gemeente.

Het proces tegen Henk K. gaat woensdag 21 september verder met een pro-formazitting in de Utrechtse rechtbank.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort