Volledig scherm
PREMIUM
© Saskia Berdenis van Berlekom

'Het gaat heel goed met mij'

post uit auschwitzGevangenen in Auschwitz stuurden tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht gecensureerde briefkaarten naar huis. Zo schreef Ernst Verduin in 1944 ironisch: ,,Het gaat heel goed met mij.'' Met zijn zus Wanda, die de oorlog niet overleefde, heeft Verduin een hoofdrol in een expositie over post uit kampen op 't Baarnsch Lyceum, waar beiden op school zaten.

Ernst Verduin (89) schenkt koffie in. ,,Ik heb in mijn leven niet zoveel meegemaakt hoor'', zegt hij met een glimlach. Hij ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Zeker gezien de verschrikkingen die hij in de oorlog heeft meegemaakt. Verduin overleefde de oorlog de concentratie- en werkkampen Vught, Westerbork, Auschwitz, Monowitz en Buchenwald. Nu woont hij in een rustig dorp in de Betuwe.

Ondanks zijn hoge leeftijd bezoekt hij nog steeds middelbare scholen en universiteiten om te vertellen over de verschrikkingen in de kampen. De boekpresentatie van zijn boek Over Leven vond in november 2015 plaats op zijn oude school, Het Baarnsch Lyceum. Vanaf 14 september is op dezelfde locatie een expositie met brieven en kaarten van hem, zijn zus Wanda en acht andere kampgevangenen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort