Volledig scherm
Zo moet het nieuwe scherm op Utrecht CS er uit komen te zien. © ProRail

Het is nog even wachten op het nieuwe ‘klapperscherm’ op Utrecht CS, maar zo gaat het eruitzien

Op station Rotterdam Centraal is het bijna zover, in Utrecht moeten we nog even geduld hebben. NS en ProRail testen in de Maasstad de komende twee weken een enorm digitaal reisinformatiescherm, waarop alle vertrektijden en reisadviezen bij verstoringen te zien zijn. 

De reiziger die op Utrecht CS informatie zoekt over zijn trein, is nog even afhankelijk van de huidige kleine informatieschermen, of verschillende OV-apps. Maar komend jaar moet het toch echt gaan gebeuren: dan krijgt het grootste station van Nederland weer een ‘ouderwets’ informatiebord. “De laatste punten worden nu op de i gezet, zodat we het bord in de loop van 2020 kunnen plaatsen. De plaatsing van het reisinformatiescherm is afhankelijk van factoren als reizigers/loopstromen, de leesbaarheid vanuit alle hoeken van de hal en het stationsinterieur. Daar laten we een wiskundig model op los”, aldus een woordvoerder van ProRail. 

Op het vernieuwde scherm (van 8 bij 4,5 meter) zijn de vertrektijden van het komende halfuur te zien. Volgens de Nederlandse Spoorwegen was er bij reizigers behoefte aan een overzichtelijk centrale plek waar alle vertrektijden te zien zijn. In Utrecht komt het bord te hangen op de oude, vertrouwde plek: midden in de stationshal.

Rotterdam

Naast Utrecht krijgen ook de stations van Rotterdam en Den Haag zo’n bord. Op het Centraal Station van Rotterdam testen de NS en ProRail de komende twee weken al het enorme reisinformatiescherm. Het digitale scherm van 9.5 bij 1.80 meter laat alle vertrektijden en reisadviezen bij verstoringen zien en wordt 18 december officieel in gebruik genomen.

Het oude klapperbord werd in 2011 weggehaald en overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Daarna gaven veel reizigers aan het iconische bord te missen. Het ratelende geluid van de bordjes die omklapten, voelde voor veel Utrechters vertrouwd. Bovendien werden de kleine digitale informatieborden als niet-gebruiksvriendelijk ervaren. Het nieuwe digitale ‘klapperbord’ gaat echter niet ratelen. “Hoe nostalgisch dat ook is, het was tijd voor vernieuwing”, aldus NS. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort