Amersfoorter Gerth van Drie, thuis in Rustenburg, bij het ‘altaar‘ dat hij heeft opgericht voor zijn overleden echtgenote Greetje. Hij ontmoette haar tijdens de bevrijdingsfeesten.
Volledig scherm
PREMIUM
Amersfoorter Gerth van Drie, thuis in Rustenburg, bij het ‘altaar‘ dat hij heeft opgericht voor zijn overleden echtgenote Greetje. Hij ontmoette haar tijdens de bevrijdingsfeesten. © AD

Hoe Gerth (91) zijn buurmeisje van de Duitsers redde, en 76 jaar later wordt geëerd voor zijn heldendaad

Tijdens een razzia op 6 oktober 1944 wist hij net op tijd zijn buurmeisje Gerrie de Jong, koerierster van het verzet, te waarschuwen voor de Duitsers. Voor deze dappere daad werd Amersfoorter Gerth van Drie, inmiddels 91 jaar, donderdag beloond met een oorkonde.

 1. 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
  PREMIUM

  1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee

  Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

 1. Vrouw omver geblazen door waterkanon bij demonstratie
  Play

  Vrouw omver geblazen door waterkanon bij demonstra­tie

 2. Politie beëindigt gewelddadige demonstraties in Amsterdam en Eindhoven
  Play

  Politie beëindigt gewelddadi­ge demonstra­ties in Amsterdam en Eindhoven

Amersfoort