Volledig scherm
PREMIUM
© Eric Mochèl

Hoe God in Amersfoort verscheen

columnBen Groenendijk, columnist van deze krant, kijkt terug op 2016 in Amersfoort. Cartoonist Eric Mochèl deed hetzelfde, maar dan in beeld.

Volledig scherm
Ben Groenendijk. © Saskia Berdenis van Berlekom

En het geschiedde in die dagen dat het gerucht ging dat André Hazes terug was op aarde.

Maar de mensen hadden het mis. Ze zien helaas wat ze graag willen zien. Het was Hazes niet, het was een vreemdeling. Sterker nog: het waren dertien vreemdelingen.

In het water langs de Langegracht, pal tegenover de in oude glorie herstelde Elleboogkerk, dobberde de boot met Jezus en zijn twaalf apostelen. Verderop waren werklieden bezig de Koppelpoort van nieuwe avondkleding te voorzien: goddelijk, duurzaam licht. De verlichte poort zou het decor worden van een groots spektakel, met Jezus in de hoofdrol. Het aardse element in het decor zou worden belichaamd door passerende treinen. Slechts enkelen wisten dat hier ook verboden lpg-transporten tussen zaten. Ze hielden hun adem in. Wat zou er eerder zijn: de kruisiging of de explosie?

Kort hiervoor legde een flinke vuurzee een oud schoolgebouw aan de Keerkring in de as. In wezen een gevalletje geluk bij een ongeluk. Maar de deuren en ramen moesten die avond dicht. Asbest-alarm! De volgende ochtend was er ineens niks meer aan de hand. En twee daklozen herrezen uit de as, na een nacht slapen in het uitgebrande gebouw.

Dakloze zwerver
Was God toen al in Amersfoort verschenen? Er gebeurden namelijk meer wonderen. Dat een museum kon afbranden, wisten we in Amersfoort al. Armando trok niet voor niks met zijn werk als een dakloze zwerver door het land. Maar een museum dat er nog niet is, kan dat ook al afbranden? Het Knopjesmuseum is het gelukt.

Lassen is lastig. Maar ook hier een wederopstanding van Bijbelse proportie. Het volk verzamelde 24000 zilverlingen, waarmee de knopjes weer konden worden opgepoetst.

De dorpsvereniging Hoogland maakte zich intussen zorgen. Hadden zij niet al vroeg in het jaar gefulmineerd tegen de komst van vreemdelingen? En met stelligheid beweerd dat er op de hoek van de Rondweg Noord/Laan van Duurzaamheid geen plaats was voor asielzoekers? Viel dat nog wel te verdedigen, nu Amersfoort massaal uitliep voor die dertien vreemdelingen in een bootje? En was Simone Kennedy misschien één van die apostelen? Het moest haast wel.

En toen kwam Jezus met zijn gevolg de Amersfoortse berg af.  Het grote plein van de stad was stampvol. Op een golf van vrolijk chauvinisme lieten de mensen hun terreurangst in de Eem glijden. Ruim 3 miljoen televisiekijkers zagen een stad die voor een slordige 2 ton kon laten zien waar hij voor stond. Voor de gepassioneerde stad. Voor theater. Voor zang. Geloof. Hoop. Liefde.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort