Volledig scherm
© ANP

Hondenbelasting binnen maximaal 10 jaar afgeschaft in Leusden

Vanaf 2019 wordt de hondenbelasting in Leusden in fases afgebouwd binnen maximaal tien jaar. Dat heeft de Leusdense gemeenteraad unaniem besloten. Het voorstel van D66 om de hondenbelasting per direct af te schaffen en in ruil daarvoor de ozb te verhogen, kreeg geen steun van de andere Leusdense raadsfracties.

In de praktijk komt het er waarschijnlijk erop neer dat de hondenbelasting wordt geschrapt zodra de gemeente geld heeft om de 180.000 euro op te hoesten die de belasting jaarlijks oplevert.

,,De volledige afschaffing kan tien jaar duren, maar ook twee jaar”, zegt Albert Dragt (D66). ,,‘Gefaseerd’ houdt in dat de belasting in stapjes wordt afgebouwd. Maar met hoeveel euro’s de belasting elke stapje daalt kan verschillen.”

Leusdenaren die een hond bezitten betalen nu jaarlijks 83,80 euro hondenbelasting. Een tweede hond kost 116,80 extra en een derde hond 147,50 euro.

Het belangrijkste argument voor de afschaffing is dat het belastinggeld helemaal niet wordt besteed naar het opruimen van hondenpoep of het aanleggen van faciliteiten voor honden, maar naar een het potje ‘algemene middelen’. Dat geld wordt gebruikt voor van alles, zoals het aanleggen wegen, het neerzetten van lantaarnpalen of loon voor ambtenaren.

Oftewel: hondenbezitters betalen meer belasting voor zaken die álle inwoners aangaan. D66 stelde daarom voor om de ozb, waarvan de opbrengst óók naar de pot algemene middelen gaat, te verhogen met 10 euro per huis. Omdat bijna iedereen te maken heeft met de ozb (ook huurders, aangezien verhuurders de ozb veelal verekenen in de huurprijs), is de belastingverdeling weer eerlijk. De andere partijen zagen er echter niks in dat plan. Rommelen met belastingen blijft een gevoelig thema.   

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort