Honderden kinderen bij hartentocht tegen uitzetting Howick en Lily

VIDEOEen luid applaus stijgt op van de Hof, als honderden klasgenoten, vrienden en sympathisanten van Howick (12) en Lili (11) in een lange sliert het plein oplopen. Ze protesteren tegen de uitzetting van de twee kinderen naar Armenië.

Armine Simonian krijgt het te kwaad, als ze denkt aan het moment dat Howick en Lili voet moeten zetten op totaal vreemde bodem. ,,Ze spreken geen woord Armeens. Ze zullen grote psychische problemen kijken'', zegt ze tussen haar tranen door. Zij en haar dochter Maniek zijn speciaal uit Utrecht gekomen om mee te lopen in de hartendemonstratie.

,,We kennen elkaar uit het azc in Ter Apel. We zijn bevriend geraakt. Soms logeerden ze bij ons'', vertelt Maniek. ,,Ik wil mijn warmte tonen.''

Volledig scherm
© Nico Brons

In de stoet, die van basisschool 't Anker, de school van de kinderen, naar de Hof trekt, lopen veel kinderen mee. Vrienden en vriendinnen van de broer en zus, die in Amersfoort geworteld zijn. ,,Lili en ik zaten samen op dans'', vertelt Sara Buitendijk (11). ,,Ik vind het erg dat ze nu het land uit moet. Daarom loop ik mee in de hartentocht.''

Aangekomen op het Eemplein staat een metershoog rood hart de menigte op te wachten. Bezoekers van de Sint-Joriskerk zijn de makers. Het is de kerk waar broer en zus met hun moeder veel kwamen. Gemeenteleden haalden hen dan op uit het azc. De kerk stuurde deze week een brief naar staatssecretaris Dijkhoff met tekst en uitleg hoezeer het gezin in hun gemeenschap erbij hoort. En met het verzoek ze een veilige plek te gunnen. ,,We hebben niet eens afscheid kunnen nemen'', zegt Helena Bos (28) verdrietig.

Volledig scherm
Hartentocht tegen uitzetting Armeense kinderen © Nico Brons

Ook de 9-jarige Wako Burkdce had zijn buurkinderen graag gedag gezegd. ,,Ik heb gezien hoe hun moeder om 6 uur 's ochtends werd meegenomen door de politie. Ze huilde en schreeuwde.'' Lili en Howick waren niet thuis. Als hun verblijfadres niet bekend wordt, verlaat moeder vandaag als eerste het land.

,,Dit gaat me zo aan het hart'', zegt de 76-jarige Henk Mems uit Nieuwland, ,,dat ik voor het eerst in een demonstratie meeloop.''

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, schreef eerder op Facebook dat hij niet mee zou lopen met de Hartentocht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort