Het terrein in Voorthuizen is door archeologen in kleine vakjes verdeeld.
Volledig scherm
Het terrein in Voorthuizen is door archeologen in kleine vakjes verdeeld. © Harry Pape Rubicon Erfgoed

Honderden vuurstenen uit middensteentijd gevonden bij Voorthuizen

In een weiland tussen de Rubensstraat en de Overhorsterweg in Voorthuizen hebben archeologen een vuursteenwerkplaats uit de middensteentijd (9000-4900 v. Chr.) gevonden. Het gebeurt zeer zelden dat er in Midden-Nederland zulke grote oude vondsten worden gedaan.

Een stukje vuursteen, dat mogelijk ook uit de late steentijd (na 4900 v. Chr.) kan komen.
Volledig scherm
Een stukje vuursteen, dat mogelijk ook uit de late steentijd (na 4900 v. Chr.) kan komen. © Harry Pape Rubicon Erfgoed

De vondst is gedaan op het toekomstige tracé van de westelijke rondweg om Voorthuizen, die de provincie Gelderland gaat aanleggen. Eerder dit jaar zijn er sporen gevonden uit de ijzertijd (800-1200 v. Chr.) en de laatromeinse tijd (vanaf 300 n. Chr.) en de middeleeuwen gevonden.

,,Het is een mooie, gave en begrensde vindplaats’’, jubelt archeoloog Harry Pape van adviesbureau Rubicon Erfgoed. ,,Het ligt op een dekzandkopje, iets hoger in het landschap en ten noordoosten van de plek waar ze eerder groeven. Omdat we al enkele vuursteenrestjes en haardkuilsporen gevonden hebben, hadden we het vermoeden dat er wel iets meer onder de hogere delen in het land zouden kunnen liggen. Dit was een grote verrassing.’’

Momenteel zijn er tegen de vierhonderd bewerkte vuurstenen gevonden, wat erop duidt dat mensen in deze tijd daar enige tijd hebben gebivakkeerd om bruikbare stenen te maken voor pijlen of schraapmesjes. ,,Het was een hogere plek in een verder drasssig gebied’’, zegt Pape. ,,We gaan nog iets verder zoeken en kijken wat we nog meer aantreffen.’’

De mensen die gebruik maakten van de vuursteenwerkplaats waren jagers en verzamelaars die vaak korte tijd ergens bleven en daarna weer verder trokken.

Het gebied waar de vindplaats ligt, is zo’n 10 bij 20 meter groot en ligt midden in het tracé waar de rondweg is gepland. Deze maand hopen de archeologen van uitvoerder BAAC hun onderzoek af te sluiten. Het onderzoek levert geen vertraging op voor de aanleg van de weg.

Korfbalveld

De vondst is volgens Pape vergelijkbaar met de spectaculaire vondst van honderden vuursteentjes uit de middensteentijd onder het korfbalveld aan de Staringlaan in Soest, in 2016. Saillant detail is dat de vindplaats in Voorthuizen pal naast het plaatselijke korfbalveld ligt.

Er wordt momenteel ook gegraven aan de Wikselaarseweg in Voorthuizen, waar een nieuwe woonwijk komt. Daar wordt archeologisch onderzoek verricht in opdracht van de gemeente Barneveld. In dit gebied zijn vooral sporen uit de ijzertijd en de middeleeuwen gevonden. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort