Volledig scherm
PREMIUM
Het gebouw Victory Boogie Woogie. © Latei/Bouwfonds

‘Hoogbouw in Amersfoort is durf en visie’

Hoogbouw is hot. Al blijft het de vraag of een stad als Amersfoort er de vingers aan durft te branden. Het kán, vinden architecten en ontwikkelaars, mits niet in het wilde weg de hoogte wordt gezocht.

Quote

Ik bespeur de ambitie om voor hoogbouw te kiezen en dan niet te schuchter

Henk van den Broek

De vrouw voor wie de adviezen over ‘bedachtzame’ hoogbouw gistermiddag vooral bedoeld waren, kon ze tot haar spijt niet aanhoren. Wethouder ruimtelijk ordening Astrid Jansen had zich aan de vooravond van de nieuwe hoogbouwvisie voor de stad graag laten informeren, zei ze in haar openingspraatje, maar uit de begrotingsraad kon ze moeilijk wegblijven.

Zo bleef de themabijeenkomst van de Nieuwe Amersfoortse Vastgoed Sociëteit over de voors en tegens van de onvermijdelijk oprukkende hoogbouw uiteindelijk verstoken van zijn belangrijkste toehoorder. Een ‘dingetje’ is hoogbouw in Amersfoort wél, heeft de GroenLinks-wethouder gemerkt in haar eerste half jaar. ,,De emoties rond bouwen in de hoogte zijn sterk in de stad en ontnemen soms het zicht. Toch zien mijn partij en dit college het als een van de antwoorden op de steeds krapper wordende woningmarkt. Als het verantwoord gebeurt, dan behoudt de stad zijn karakter én zijn groen. Ik ben er niet zo bang voor. Durf eens, zou ik tegen de twijfelaars willen zeggen’’, besloot Jansen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort