Volledig scherm
PREMIUM
© KCAP Architects/Theo van Leur

Hoogbouw

CommentaarEn toen was daar ineens projectontwikkelaar Kees van Loon met een plan waar Amersfoorters zich een ongeluk van schrikken/een gat van in de lucht springen/van moeten kokhalzen/rillingen van krijgen/een spontane hoestbui van krijgen/een vreugdedansje bij maken.

 Het hoge woord moest er maar uit, vond Van Loon. Hoogbouw in Amersfoort, ook dicht aan de rand van het historische centrum, moet mogelijk zijn. De projectontwikkelaar kocht het terrein, waar De Witte en later Boeddha zaten, toen de prijs wat hem betreft goed was. Je mag dat uitleggen als: een prijs waar hij zich geen buil aan kan vallen. Met architect Renske van der Stoep trok hij niet de minste aan voor de planontwikkeling.

Ze was betrokken bij de totstandkoming van de Markthal in Rotterdam.
Moet Amersfoort dan Rotterdam achterna? Nee, zeker niet. Rotterdam herbergt heel fijne architectuur, maar die schaal past absoluut niet bij Amersfoort. Maar wat dan wel? Het plan dat Van Loon liet maken voor de Boeddhaput, of zoals hij liever zegt, The Spot, opent in elk geval wel de discussie over de ambities die in de stad mogelijk zouden moeten zijn. 

Doorbraak
The Spot zou zomaar eens een doorbraak kunnen betekenen. Dat werd ook onderstreept door de betrokken bewoners die op verzoek van deze krant door de virtuele bril naar het plan keken. Er werd ook een pleidooi gehouden voor een hoogbouwvisie.

Nu schijnt die er al te zijn, maar als die er al is en beperkend is voor de ontwikkeling van de stad in alle hoogbouwfacetten, is die visie aan revisie toe. Een stad leeft, een stad moet verder. Niet alleen achteromkijken naar wat was. Typerend was een opmerking dat de bouwvisie van 1460 maar eens losgelaten moet worden. Dat was het jaar dat op het kadastrale middelpunt van Nederland de Lieve Vrouwetoren werd gebouwd. 

Er valt veel voor te zeggen om het adagium 'nooit hoger dan de OLV' los te laten. Niet dat het plan voor The Spot dan maar 98+ meter hoog moet worden. Maar wel om de discussie over wat wél kan, vlot te trekken. Dat heeft Van Loon dan toch maar mooi bereikt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort