De fiets- en voetgangerstunnel slaat een brug tussen de Brenninkmeijerlaan en de Willem Tomassenlaan, waar hij zijn naam aan ontleent
Volledig scherm
De fiets- en voetgangerstunnel slaat een brug tussen de Brenninkmeijerlaan en de Willem Tomassenlaan, waar hij zijn naam aan ontleent © AD

Hooglanderveen krijgt haar Willem Tomassentunnel

Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor Hooglanderveen: na jaren praten, heeft de gemeenteraad van Amersfoort vanavond besloten dat er in het dorp een extra fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor door komt.

De onderdoorgang gaat de Willem Tomassentunnel heten, en komt ter hoogte van de voetbalvelden aan de Willem Tomassenlaan. De gemeenteraad was unaniem voor de bouw van de tunnel, immers een ‘grote verbetering van de bereikbaarheid in en van Hooglanderveen’, maar veel partijen bleken minder gelukkig met het prijskaartje van 5,39 miljoen euro.

Geld

De vier leden van oppositiepartij SP hadden vanwege de kosten zelfs een flinke interne vergadering nodig, zo stelde raadslid Rob Molenkamp. ,,Het is on-ge-lofelijk veel geld, en op 150 en 250 meter zijn twee alternatieven: er is een tunnel bij de Ikea, en een spoorwegovergang bij de Van Tuyllstraat. Maar de aanleg is wel buitengewoon goed voor fietsers.”

Overigens komt niet het héle bedrag voor rekening van de gemeente Amersfoort: Nijkerk en de provincie Gelderland dragen samen vijf ton bij, omdat de nieuwe tunnel onderdeel gaat uitmaken van een snelfietsroute tussen Nijkerk en Amersfoort. Verder doen ook de provincie Utrecht en ontwikkelingsbedrijf Vathorst een bijdrage van respectievelijk 1,3 miljoen en 6 ton. Met de aanleg van de tunnel wordt in het voorjaar van 2020 gestart.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Vluchtelingen extra angstig door coronacrisis: ‘Ze horen alleen maar nieuws over corona en snappen dat niet’
    PREMIUM

    Vluchtelin­gen extra angstig door coronacri­sis: ‘Ze horen alleen maar nieuws over corona en snappen dat niet’

    Ook asielzoekers en vluchtelingen zitten tijdens de coronacrisis geïsoleerd thuis. Hun positie is kwetsbaar, vinden hulpverleners. Door het isolement kunnen angstgevoelens en traumatische ervaringen versterkt worden, aldus de hulpverleners. Maatschappelijke organisaties zijn bang dat het integratieproces in de samenleving door de landelijke maatregelen wordt vertraagd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort