Volledig scherm
© ANP

Hooglandse kippenboer baalt van ophef over uitbreiding

De boerenfamilie die haar veelbesproken vleeskuikenbedrijf aan de Neerzeldertseweg met 40.000 kippen wil uitbreiden, is ‘zeer ongelukkig’ over alle ophef over de plannen.

Volgens Sjaak van Schaik van Van Westreenen Advies, die vanavond bij een vergadering op het stadhuis namens de familie het woord voerde, is de fantasie bij diverse tegenstanders ‘compleet op hol geslagen’. ,,Er zou sprake zijn van ontploffingsgevaar, maar dat is allemaal complete onzin.”

Op het stadhuis werd op verzoek van de SP gesproken over het verlenen van een vergunning om het boerenbedrijf. Op het erf in het buitengebied van Hoogland staan op dit moment twee stallen, die samen onderdak bieden aan 63.000 vleeskuikens. Met de bouw van een extra stal komt het totale aantal kippen op 103.000. Volgens de gemeente voldoen de plannen van de familie aan alle eisen. Zo blijft de fijnstofuitstoot ruim binnen de geldende normen.

Tegenstanders betwijfelen of dat in de praktijk daadwerkelijk zo is, maar vroegen vanavond vooral aandacht voor het vermeende gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn. Animal Rights publiceerde aan het begin van deze zomer een filmpje, waarin in de woorden van woordvoerder Erwin Vermeulen te zien is dat er ‘met kippen gegooid wordt’.

Volgens raadsleden is het ook de vraag of intensieve veehouderij in Nederland überhaupt nog toekomst heeft, maar óók de vraag of in deze situatie niet vooral moet worden bezien of de regels worden gevolgd. Volgende week komt de SP met een voorstel waarmee ze de bouw van de derde stal wil blokkeren. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort