Volledig scherm
Het schilderij op een poster die Bergmeester zaterdag op De Observant hangt. © Trienko Bergmeester

Hooglandse kunstschilder schenkt ‘sinaasappelschilderij‘ aan Máxima

Kunstschilder Trienko Bergmeester uit Hoogland wil zaterdag graag een schilderij van koningin Máxima aanbieden aan haarzelf. Het schilderij maakte hij in 2014 al, waarvoor hij destijds een internationale prijs ontving.

De aanbieding van het schilderij laat hij gepaard gaan met een brief aan de koningin waarin hij vertelt dat hij een toevallige ontmoeting met haar had een aantal jaar geleden. Hij bezocht met zijn vrouw het Mauritshuis om Vermeers Meisje met de Parel te zien. De koninging was daar ook.

,,Wij stonden voor een zelfportret van Rembrandt en zei tegen mijn vrouw: ‘Zo, die Rembrandt schilderde met kloten‘. Ik hoorde iemand achter mij lachen, keek achterom en stond oog in oog de koningin. Na een blozend excuus voor mijn taalgebruik zag ik wat een prachtige en charismatische vrouw.’’

In 2014 kreeg hij het idee om haar met een sinaasappelschil, als een ludieke verwijzing naar het Huis van Oranje, als hoed te schilderen. Daarvoor pelde en fotografeerde hij 16 sinaasappels. Het bekroond op de Annual Dutch Art Fair in Amsterdam met de eerste prijs van 200 internationale schilders.

,,Majesteit, vooral kinderen worden hier vrolijk van’’, schrijft Bergmeester aan de koningin. Hij hoopt dat ze er een leuke openbare plek voor vindt om op te hangen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort