Hoogspanning in De Witte
TOEN EN NUEindelijk lijkt er iets te gebeuren op de plek van de 'Boeddhaput'. Daar, aan de Utrechtseweg, bevond zich ooit een exquise hotel-restaurant: De Witte. Tv-kok Robert Kranenburg en anderen vertellen hoe ze hier het vak leerden.
Delen per e-mail
Al tien jaar ligt het terrein braak op de hoek van de Utrechtseweg en de Stadsring. Af en toe wordt er een bouwbord neergezet met een indrukwekkend ontwerp voor wéér een kantoorvilla. Zo'n bord staat er een tijdje, om dan weer te verdwijnen.
De laatste gebruiker van het pand op deze plek was Chinees restaurant Boeddha, herkenbaar aan een enorm Boeddha-beeld. Het niveau van dit etablissement was dusdanig, dat de Voedsel- en Warenautoriteit er invallen deed en ernstige 'hygiënische tekortkomingen' constateerde.
Toch kent deze plek een roemruchte geschiedenis. In 1925 begon de ambitieuze kok Cas Hastrich hier, in een voormalig notariskantoor, hotel-restaurant De Witte. Hoge officieren wisten de zaak al snel te vinden. In 1957 maakte het pand plaats voor nieuwbouw en in 1960 werd er een Michelinster bij elkaar gekookt. De Sjah van Perzië kwam er eten en Toon Hermans schoof er aan na een voorstelling in het Grand Théâtre.
Opstap
Het personeel was al even gedistingeerd. Robert Kranenborg, later een vermaard televisie-kok dankzij programma's zoals Over De Kook, Topchef en The Taste, werkte er als leerling-kok. ,,Dankzij De Witte kon ik de opstap maken naar de haute cuisine. Ik had eerder gewerkt in het hotel-restaurant van mijn ouders. Na een paar jaar achtte mijn vader de tijd rijp dat ik voor een sterrenrestaurant ging werken. Dat werd De Witte, die één ster had en tot in de wijde omgeving roem genoot. Mijn vader was een goede vriend van de chef-kok, Willy Völker.''
De latere tv-kok ging er aan de slag in 1970. ,,Er was een keukenbrigade, verdeeld in specialisten die over de koude keuken gingen of de vis, het vlees, enzovoort. De maître d'hôtel schreed rond in een slipjas. De chef-kok kon elke seconde langs komen om te keuren wat je had gemaakt. Je werkte permanent onder hoogspanning, maar dat vond ik heerlijk.''
Verder in het nieuws
-
Deze Mercedes van Hitler staat straks in museum Soesterberg
-
PREMIUM
Hoe is het nu met? Spreekuur in supermarkt is een succes voor wijkagent Tonny : 'Het werkt drempelverlagend’
In de rubriek Hoe is het nu met? zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: wijkagent Tonny Poelman. -
Ondergang Hudson’s Bay treft ook La Place: vestiging Amersfoort gaat sluiten
De vestiging van horecagelegenheid La Place in Amersfoort gaat sluiten. Dat is het gevolg van het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland. La Place zat in het pand van de Canadese winkelketen. -
Veel rookoverlast in Amersfoortse wijk Rustenburg door brand in papiercontainer
Een brand in een papiercontainer op de Weg van de Vrijheid in de Amersfoortse wijk Rustenburg heeft vanavond voor veel rookoverlast in de buurt gezorgd. -
Isolatiemateriaal in brand bij KPN-kantoor in Amersfoort
In het kantoor van KPN/Sedexo aan de Stationsstraat in Amersfoort heeft aan het eind van de middag isolatiemateriaal vlam gevat.
-
Geluksvogel wint 100.000 euro met kraslot in Baarn
Bij een Bruna in het centrum van Baarn is een kraslot verkocht, waarmee iemand 100.000 euro rijker is geworden. -
Station Amersfoort nu dan écht Amersfoort Centraal... voor even dan
-
Amersfoorter van het jaar Wie moet volgens jóu Amersfoorter van het jaar worden?
In samenwerking met indebuurt Amersfoort