Volledig scherm
PREMIUM
Hotel-restaurant De Witte aan de Utrechtseweg had een naam hoog te houden. © Archief Eemland

Hoogspanning in De Witte

TOEN EN NUEindelijk lijkt er iets te gebeuren op de plek van de 'Boeddhaput'. Daar, aan de Utrechtseweg, bevond zich ooit een exquise hotel-restaurant: De Witte. Tv-kok Robert Kranenburg en anderen vertellen hoe ze hier het vak leerden.

Volledig scherm
Oud-medewerker Robert Kranenborg. © M.. van Soolingen

Al tien jaar ligt het terrein braak op de hoek van de Utrechtseweg en de Stadsring. Af en toe wordt er een bouwbord neergezet met een indrukwekkend ontwerp voor wéér een kantoorvilla. Zo'n bord staat er een tijdje, om dan weer te verdwijnen.

De laatste gebruiker van het pand op deze plek was Chinees restaurant Boeddha, herkenbaar aan een enorm Boeddha-beeld. Het niveau van dit etablissement was dusdanig, dat de Voedsel- en Warenautoriteit er invallen deed en ernstige 'hygiënische tekortkomingen' constateerde.

Toch kent deze plek een roemruchte geschiedenis. In 1925 begon de ambitieuze kok Cas Hastrich hier, in een voormalig notariskantoor, hotel-restaurant De Witte. Hoge officieren wisten de zaak al snel te vinden. In 1957 maakte het pand plaats voor nieuwbouw en in 1960 werd er een Michelinster bij elkaar gekookt. De Sjah van Perzië kwam er eten en Toon Hermans schoof er aan na een voorstelling in het Grand Théâtre.

Opstap
Het personeel was al even gedistingeerd. Robert Kranenborg, later een vermaard televisie-kok dankzij programma's zoals Over De Kook, Topchef en The Taste, werkte er als leerling-kok.  ,,Dankzij De Witte kon ik de opstap maken naar de haute cuisine. Ik had eerder gewerkt in het hotel-restaurant van mijn ouders. Na een paar jaar achtte mijn vader de tijd rijp dat ik voor een sterrenrestaurant ging werken. Dat werd De Witte, die één ster had en tot in de wijde omgeving roem genoot. Mijn vader was een goede vriend van de chef-kok, Willy Völker.''

De latere tv-kok ging er aan de slag in 1970. ,,Er was een  keukenbrigade, verdeeld in specialisten die over de koude keuken gingen of de vis, het vlees, enzovoort. De maître d'hôtel schreed rond in een slipjas. De chef-kok kon elke seconde langs komen om te keuren wat je had gemaakt. Je werkte permanent onder hoogspanning, maar dat vond ik heerlijk.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort