Volledig scherm
© GinoPress

House of Heroes zet ontuchtverdachte uit

Het in opspraak geraakte House of Heroes in Nijkerk heeft alsnog het kerklid uitgezet dat wordt beschuldigd van jarenlang misbruik van een pleegdochter. 

Quote

Ik ben in kranten en op internet afgeschil­derd als een monster, als een pedopro­feet

verdachte Michael D.

De evangelische beweging hield de man twee jaar lang de hand boven het hoofd. Onlangs werd hem en zijn gezin in een whatsappbericht echter de deur gewezen.

De verbanning uit de gemeente van de charismatische prediker Mattheus van der Steen was de zoveelste dreun die hij sinds zijn aanhouding in 2015 kreeg te verwerken, verzuchtte de van ontucht verdachte Michael D. gisteren op de afsluitende zitting voor de rechtbank in Zutphen. De Nijkerker van 38 dacht na zijn interne biecht in genade te zijn aangenomen door de House of Heroesgemeenschap. ,,Ik heb steeds open kaart gespeeld. Toen de kerk er zelf mee in het nieuws kwam, was het plotseling over. Met één bericht werd ik eruit geknikkerd.’’

Media

D. legde op de slotdag van zijn proces de schuld nadrukkelijk bij de media. Ook zijn gewezen pleegdochter ging daarbij niet vrijuit, vond hij. ,,Ik ben in kranten en op internet afgeschilderd als een monster, als een pedoprofeet. Ons gezin is compleet geruïneerd. De kinderen worden erop aangekeken, vriendjes mogen niet meer komen spelen, mijn vrouw wordt door het slijk gehaald en ik ben mijn baan kwijt, áls ik de gevangenis in moet. Het heeft me meerdere keren naar de rand van de dood gedreven.’’

Volgens niet eerder geraadpleegde deskundigen is er weinig mis met de persoonlijkheid van de verdachte. Wel heeft de intelligente en gevoelige D. een overdreven neiging ‘zichzelf te beschermen ten koste van de ander’.

De officier van justitie zag in de psychische rapportages geen aanleiding de eis van veertien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf bij te stellen.

Chantage

Volgens de aanklacht had de Nijkerker van 2010 tot 2015 geregeld seksueel contact met zijn stiefdochter, die 15 was, toen het misbruik begon. Het meisje moest zich uitkleden, werd betast en moest haar pleegvader boven op zich dulden. D. chanteerde zijn diepgelovige pleegdochter door de relatie als een goddelijke opdracht af te schilderen, aldus het OM.

Het verzwijgen van het ontuchtschandaal en van een eerdere misbruikzaak rond een kerklid, leidde eind 2017 tot openlijke excuses van de leiding van House of Heroes.  

In samenwerking met indebuurt Amersfoort