Volledig scherm
Links Paul Liklikuwata met naast hem Eliane Becks-Nininahazwe en Riekje Hoffman. © Saskia Berdenis van Berlekom

Huis van Bartels viert bestaan met kleurrijk festival

Het Huis van Bartels werd bijna opgeheven maar maakte een glanzende comeback op een nieuwe locatie. Het succes van het wijkcentrum wordt gevierd met een kleurrijk evenement.

Het zag er eind 2017 griezelig uit voor het Huis van Bartels. Het goed bezochte wijkcentrum moest na vier jaar een prachtige locatie verlaten: een houten villaatje aan de Zwaluwenstraat, omringd door groen. Het hele terrein werd ontruimd om plaats te maken voor woningbouw. Wat nu? De alternatieven die de gemeente aanbood, waren ontoereikend voor de ambitieuze vrijwilligers.

Maar juist toen het volgens bestuurslid Paul Liklikuwata (61) 'twee voor twaalf' was, kwam een aanbod van het Pro33 College, een praktijkschool aan de Wiekslag. Directrice Lisette van den Berg stelde voor: ,,Willen jullie gebruik maken van onze grote leskeukens?''

Dat aanbod van Van den Berg kwam als geroepen aangezien het wijkcentrum geregeld gezamenlijke maaltijden met en voor buurtbewoners organiseerde. Bovendien kon het Huis van Bartels op het schoolterrein intrekken. Er was ruimte genoeg in de kassen waar leerlingen allerlei gewassen verbouwden.

Binnen enkele weken was het Huis van Bartels verhuisd en spoedig werden hier de gezamenlijke maaltijden voortgezet. Mede dankzij de praktische schoolkeukens konden er gestadig meer mensen worden ontvangen. Geregeld kwamen leerlingen stage lopen. Maar daar bleef het niet bij.

Betaalbaar

,,We zijn nu anderhalf jaar verder en we hebben ook een repair-café, een schilderclub, muziekcursussen, een moestuin en nog veel meer'', zegt Liklikuwata. ,,Er wordt Marokkaans, Indisch en Turks gekookt. Er zijn ook maaltijden onder het motto 'Wat de pot schaft'. Dat gaat in samenwerking met de voedselbank en is zéér betaalbaar.''

Met zoveel toeloop en enthousiasme werd het tijd voor een festival. Dat is uiteraard uiterst multicultureel en heet Colourful Cultures. Als projectmanager fungeert Eliane Becks-Nininahazwe (42), die uit Burundi afkomstig is.

Er is muziek, dans, beeldende kunst en uiteraard genoeg te eten. Initiatiefneemster Riekje Hoffman denkt dat er een vermelding in het Guinness Book of Records in zit, aangezien de keukens van veertien á vijftien landen zijn vertegenwoordigd.

Becks treedt op in allerlei hoedanigheden. Ze zingt met een Zuid-Afrikaanse koor en treedt op als solist, zich begeleidend op een instrument dat van een koehoorn is gemaakt: de indonongo. Ook gaat ze spannende verhalen vertellen aan kleine kinderen.

Storm

Hiermee is nog maar een fractie opgesomd van het aanbod. Het festival is op voorhand al belangrijk genoeg bevonden door de wethouders Willem-Jan Stegeman en Cees van Eijk. De eerste opent het festival, de tweede loopt mee bij een rondleiding door de wijk waarbij maatschappelijke instellingen worden bezocht.

Liklikuwata stelt bijna onthutst vast dat het storm loopt: ,,We organiseren zeker drie keer zoveel activiteiten als op de vorige locatie. De maaltijden trekken gemiddeld zo'n zestig wijkbewoners.''

Festival Colourful Cultures; zondag 23 juni, 13.00 - 17.00 uur, Huis van Bartels / Pro33 College, Wiekslag 50. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort