Volledig scherm
Spelbegeleider Marieke Caan: 'Ik hoop dat de gemeente hier nu wel lering uit trekt' © Foto AD

Hulp aan autistische jongen lastig door papierberg

De Amersfoortse spelbegeleider Marieke Caan heeft door de opstelling van de gemeente Amersfoort twee keer maandenlang de behandeling van een autistisch jongetje moeten uitstellen. De reden: ze is een zzp'er en geen zorginstelling.

Quote

Het gaat hier om hulp aan een kind. Waarom zo moeilijk doen?

Spelbegeleider Marieke Caan

Als spelbegeleider helpt Marieke Caan kinderen die moeite hebben met spelen, omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met een handicap, angst of autisme. ,,Als een kind niet (goed) kan spelen, dan zorgt dat voor frustratie en uiteindelijk voor emotionele en fysieke problemen. Daarom is spelbegeleiding heel belangrijk."

Zorgwet
Door de nieuwe Zorgwet kunnen Amersfoorters met een pgb niet langer zelf beslissen bij wie ze hun zorg willen inkopen. Een regel met grote gevolgen voor de zelfstandige Caan. ,,De gemeente maakt gebruik van een lijst met zorginstellingen, waaruit gekozen kan worden. Het probleem is dat ik geen zorginstelling ben, maar zelfstandige. Hierdoor ben ik lange tijd niet erkend door de gemeente en kreeg ik het advies om me via een grote zorginstelling te laten detacheren."

Dringend
Toen het wijkteam Randenbroek/ Schuilenburg een half jaar geleden een aanvraag binnenkreeg van een jongetje dat dringend de hulp van een spelbegeleider nodig had, zorgde de zelfstandigheid van Caan dus voor problemen. ,,Het gaat hier om hulp aan een kind. Je snapt dan toch niet dat het maanden moet duren voordat je aan de slag mag? Waarom zo moeilijk doen?" Brugt Groenevelt, woordvoerder van de gemeente Amersfoort, geeft aan dat zelfstandige zorgaanbieders gewoon erkend worden, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Een gefrustreerde Caan: ,,Ja, zolang ze een instelling zijn of via een instelling worden gedetacheerd wel."

Uiteindelijk boekt het wijkteam Randenbroek/Schuilenburg succes. Na maandenlang onderhandelen met de gemeente, mag Caan het autistische jongetje eindelijk helpen. De opluchting is echter van korte duur. Als Caan de tweede aanvraag doet om het jongetje verder te helpen, begint het hele proces opnieuw. ,,Niet te geloven toch? Je zou denken dat de gemeente van de eerste keer geleerd heeft, maar niets is minder waar," aldus de spelbegeleider.

Effect
Caan is nu net weer begonnen met de tweede serie behandelingen van het jongetje. ,,Ik heb maanden moeten wachten. Het effect van de eerste behandelingen is nu zo klein, dat ik veel over moet doen. Ik ben blij dat ik het jongetje kan helpen, maar ik hoop wel dat de gemeente hier nu een keer lering uit trekt."

Onduidelijk
Ook Mohamed Bouzalmat van wijkteam Randenbroek/Schuilenburg deelt die gedachte. Hij is heel blij met de resultaten, maar geeft tegelijkertijd aan dat het probleem niet is opgelost. ,,Er is nog zoveel onduidelijk als het gaat om het aanvragen en het krijgen van een pgb. Ook voor ons. De regels veranderen regelmatig, maar samen als team hebben wij dit wel voor elkaar gekregen. Samen weet je altijd meer en het desbetreffende jongetje wordt nu geholpen. Wij zijn blij en hopen de volgende keer op een zelfde resultaat."  

Bijschrift: Spelbegeleider Marieke Caan: 'Ik hoop dat de gemeente hier nu wel lering uit trekt'. Foto AD   Quote: Je snapt dan niet dat het maanden moet duren voordat je aan de slag mag -Marieke Caan, spelbegeleider

In samenwerking met indebuurt Amersfoort