Volledig scherm
PREMIUM
Willem van Roozendaal bij de maquette van zijn ontwerp: „Ik ben geen architect. Maar mocht mijn ontwerp wél in de smaak vallen, dan denk ik uiteraard graag mee.’’ © Saskia Berdenis van Berlekom

Idee voor bloemetjesprint op nieuw stadhuis: ‘Je moet er blij van worden’

Krijgt het nieuwe stadhuis van Amersfoort een in oude stijl opgetrokken middenschip met bloemetjesprint? Als het aan kunstenaar Willem van Roozendaal ligt wel.

Quote

De inspiratie voor het ontwerp heb ik gehaald uit het oude stadhuis, nu trouwloca­tie

Willem van Roozendaal

Uit eigen beweging werkte kunstenaar Willem van Roozendaal de voorbije maanden aan een ontwerp, dat volgens hem prima zou passen op één van de locaties die het college van b en w kansrijk acht voor de bouw van een nieuw stadhuis. De maquette die het opleverde, stond de voorbije weken op de werkkamer van wethouder Willem-Jan Stegeman, die verantwoordelijk is voor de toekomst van het Amersfoortse gemeentehuis, en keert daar na een korte onderbreking binnenkort weer terug.

De gemeente Amersfoort buigt zich op dit moment over een nieuw te bouwen stadhuis omdat het opknappen van het oude pand aan het Stadhuisplein flink in de papieren zou lopen. De gemeenteraad trok in 2016 30 miljoen euro uit voor een grootscheepse renovatie, maar dat blijkt onder meer door de grote hoeveelheden asbest onvoldoende.

Op dit moment liggen de uitkomsten van een onderzoek voor waaruit blijkt dat het oude rechtbankgebouw, pal tegenover de ingang van Amersfoort Centraal, de beste locatie zou zijn.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort