Volledig scherm
PREMIUM
Een van de schaarse momenten van verbroedering als de voltallige Amersfoortse gemeenteraad in de hal van het stadhuis bij Annemoon van Hemel op de foto gaat. © AD

Iedereen zijn eigen werkelijkheid

POLITIEKPolitici hebben allemaal hun eigen waarheden en leggen de werkelijkheid op hun manier uit. Maar tegenstellingen en onverzoenlijkheden staan een vruchtbaar debat vaak in de weg.

Volledig scherm
Politiek verslaggever Leo de Vries. © Marco de Swart

Fractievoorzitter Louis de la Combé van de PvdA deed tijdens de algemene beschouwingen van dinsdagavond een rake observatie. ,,Iedereen hier heeft zijn eigen werkelijkheid'', zei hij, nadat hij de betogen van enkele fractievoorzitters had aangehoord. De manieren waarop politici naar de werkelijkheid kijken, lopen zelfs in een gematigde stad als Amersfoort enorm uiteen: een rondweg door westelijk Amersfoort is voor de één een zegen en voor de ander een regelrechte ramp.

Voor SP-voorman Ad Meijer staat als een paal boven water dat de grote veranderingen in de zorg en het welzijn in de wijken het gevolg zijn van een jarenlang, doelbewust gevoerd 'afbraakbeleid' van rijk en gemeente.

De PvdA stelt op ditzelfde dossier vast dat de complexe overgang van rijkstaken naar Amersfoort zorgvuldig, deskundig en tot nog toe 'zonder grote ongelukken' door haar wethouder Fleur Imming wordt uitgevoerd.

Gotspe
De visies op de werkelijkheid lopen zo mogelijk nog verder uiteen, als het gaat over de verkoop van de War, het creatieve, culturele en wetenschappelijke experiment in een voormalige verffabriek aan de Eem. Voor de oppositie is het een gotspe dat het college de unieke broedplaats verkwanselt aan een projectontwikkelaar. Maar vanuit de coalitiebankjes, D66 voorop, wordt de win-winsituatie geroemd. Immers, de verkoop brengt geld in het laatje en voor de War is er straks ook nog plaats in of bij het eigen gebouw.

Anders wordt het, als er geen concensus is over de financiële toestand van de gemeente Amersfoort. Want over veel zaken kun je een mening hebben en redetwisten, maar cijfers zouden voor zichzelf moeten spreken en eenduidig zijn. Niet dus.

,,Deze begroting ziet er solide uit. Op papier klopt het allemaal'', hield Frans Prins (GroenLinks) zijn gehoor dinsdag dan ook voor. ,,Maar klap die laptop nu eens even dicht en kijk door het raam naar buiten.''

Wat Prins wil zeggen, is dat de mooie cijfers niet stroken met de werkelijkheid op straat, omdat daar bijvoorbeeld veel goedlopende initiatieven de nek wordt omgedraaid.

De oppositie krijgt vaak het verwijt dat ze alleen maar rampspoed en ellende verkondigt en bijdraagt aan een negatieve beeldvorming in de stad. De coalitie wordt dan vergeleken met de minister van Informatie  van Saddam Hoessein die tijdens de Irak-oorlog succesverhalen bleef ophangen, terwijl om hem heen de Amerikaanse bommen vielen.

Iedere politicus heeft recht op zijn eigen werkelijkheid. Maar onverzoenlijkheid en een teveel aan eigen gelijk staan een vruchtbaar debat in de weg. De publieke tribune krijgt dan een zinloze botsing van standpunten voorgeschoteld, een bittere opsomming van oude mantra's met de knarsetandende oppositie steevast als verliezer.
Niemand hoeft weg te lopen voor een discussie op het scherp van de snede, maar waar is het compromis gebleven in dit gepolariseerde politieke landschap?

Een mens zou soms bijna wensen dat Amersfoort wat meer in de polder lag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort