Volledig scherm
Drukte op het ijs. © Cees Wouda

IJsbaan in Amersfoort mogelijk in het weekeinde weer open

Op de sproeibaan aan de Rubensstraat in de Amersfoortse wijk Vermeerkwartier wordt vandaag niet geschaatst. Voor de schaatsbaan woog de intensieve inzet om de baan geschikt te krijgen niet op tegen het aantal te verwachten schaatsers op een maandag.

,,Op maandag gaat iedereen weer aan het werk en de kinderen gaan weer naar school. Vrijwilligers moeten ’s nachts de hele nacht met de tractor aan de gang om de ijsbaan sterk genoeg te krijgen en dan kan er alleen ’s ochtends worden geschaatst. Want door de zon moet de baan ’s middags alweer dicht. De inzet woog daarom in onze ogen niet op tegen het handjevol mensen dat kan komen schaatsen,” verklaart een van de ijsmeesters, Kees van Burgsteden, van AIJV (Amersfoortse IJsvereniging).

Zondagochtend mochten enkele honderden donateurs de eerste rondjes op de sproeibaan maken. Voor het eerst in het honderdjarige bestaan van de ijsvereniging was op het asfalt een sproeibaan gerealiseerd. Alle voorgaande jaren werd het complete grasveld onder water gezet. ,,En dat ijsrijden hebben we de afgelopen tijd wel geleerd, maar we zijn er nog niet ervaren genoeg in om dat zonder begeleiding van de eigenaar van de tractor te doen. Hij is in de nacht van zaterdag op zondag constant aan het rijden geweest en dat is heel intensief. Onze vrijwilligers worden ook allemaal een jaartje ouder. Het weegt niet op tegen de risico’s.”

Zondagmiddag werd de ijsbaan tegen 13.00 uur gesloten, omdat het ijs te slecht werd.

Sneeuw

Of de ijsbaan deze week nog open kan, wordt spannend volgens Van Burgsteden. ,,Het gaat dinsdag sneeuwen. Dan moeten we met alle vrijwilligers aan de slag met veegmachines om de baan vrij te maken en vervolgens de ijslaag weer op te bouwen. Ik denk, als we naar de weersverwachting kijken, dat het deze week doordeweeks niet gaat lukken. Maar hopelijk in het weekend wel.”

Volgens Van Burgsteden is de schaatsbaan dan naar alle waarschijnlijkheid open voor al het publiek. ,,Zondag was een cadeautje aan al onze trouwe donateurs vanwege ons 100-jarige bestaan.”

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort