Volledig scherm
PREMIUM
Zahar Nabhan uit Syrië wil ICT'er worden. © Nico Brons

'Ik heb hier nieuwe familie'

de terugkeerHij wil graag zijn verhaal doen, maar dan wel in het Nederlands. Hoe sneller Zaher de taal onder de knie heeft, hoe beter het immers is.

Het waren niet meer dan zeven weken die 93 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea een jaar geleden doorbrachten in de Amersfoortse crisisopvang. Toch zorgde het voor een blijvende band met de stad en haar bevolking . De meesten keren er dan ook terug als statushouder. Vandaag: Zahar Nabhan, zonder familie maar barstend van ambitie.

,,Het is soms nog moeilijk, maar Nederlands spreken is het beste voor mij. Toen ik vorig jaar hier kwam, sprak ik alleen Arabisch. Van mijn goede vriend Randi uit de vluchtelingengroep leerde ik Engels. Dan kun je al praten met de mensen hier. Sinds twee maanden praat ik alleen nog maar Nederlands. Het is moeilijk soms, maar ik moet het leren.

,,Voor mij is het heel belangrijk dat ik jullie taal perfect leer. Ik wil volgend jaar naar de hogeschool, voor de opleiding ict. Dan moet je staatsexamen 2 hebben. Ik ben een beetje ongerust, omdat ik nu drie maanden moet wachten tot de nieuwe cursus begint. Er zijn niet genoeg leerlingen in Amersfoort. Ik hoop dat het goed komt. Nee, het móet goedkomen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort