Volledig scherm
De brigade van Blok's bij het bekendmaken van de nieuwe strategie. Daarmee leverde het restaurant ook zijn sterrenstatus in. © Mitchel Lensink

In Amersfoort kun je nergens meer uit eten in een restaurant met Michelinster

Geen van de restaurants in Amersfoort en omgeving heeft een Michelinster gekregen. Vorig jaar leverde het enige restaurant dat nog een ster droeg, Blok’s Restaurant, zijn ster in. 

Vandaag is er bekendgemaakt welke restaurants in Nederland één of meer Michelinsterren hebben weten te bemachtigen. Blok’s Restaurant aan de Krommestraat besloot vorig jaar bewust de eretitel in te leveren. Zij kregen de Michelinster voor het eerst in 2013.

In oktober maakte het restaurant bekend afstand te doen van de ster, omdat de uitbaters toe zijn aan een nieuw avontuur. Eigenaren Marco en Ingeborgh Blok openen deze maand hun nieuwe restaurant MEI.

‘Heel nieuw concept’

‘We vinden dat zo’n ster niet leidend moet zijn. Natuurlijk heeft het ons heel veel gebracht, maar een Michelinster was nooit het doel. Het is nooit geweest waar we voor gingen. We zijn zoals we zijn en blijven bij onszelf. Daar zijn we toen op beoordeeld. Het is nu ook niet zo dat we de ster ‘teruggeven’ of er niet dankbaar voor zijn, maar het is een logisch gevolg van dat we met een heel nieuw concept gaan beginnen’, vertelde Marco Blok toen in deze krant. In de Michelingids van 2020 wordt Blok’s dan ook genoemd in het lijstje van Vervallen Sterren.

In de Bib Gourmand, onderdeel van de Michelingids, staat wél een naam van een Amersfoorts restaurant, De Aubergerie aan de Kamp. Bib Gourmands worden uitgereikt aan restaurants die ‘hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs geven’. Om precies te zijn: een driegangenmenu exclusief dranken voor onder de 36 euro. 

In 2014 verloor restaurant De Saffraan aan de Kleine Koppel zijn ster. Zij kregen de ster voor het eerst in 2009. In 1996 tot en met 2001 hadden restaurants de Rotisserie en Mariënhof  in het gelijknamige klooster twee Michelinsterren. Chef-koks waren destijds Mandy de Jong Jon Sistermans. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort