De woontorens die eind dit jaar aan de Zangvogelweg gebouwd worden.
Volledig scherm
De woontorens die eind dit jaar aan de Zangvogelweg gebouwd worden. © woon-hier.nl

In één klap 165 huurwoningen erbij in Amersfoort en hier komen ze te staan

De schop gaat eind dit jaar in de grond voor twee woontorens aan de Zangvogelweg in de Amersfoortse wijk Liendert. De 165 appartementen zijn gekocht door woningcorporatie de Alliantie die de boel gaat verhuren. 

In de twee gebouwen, de ene 60 meter hoog en de ander 23 meter hoor, komen appartementen van vier verschillende types. De grootte van de woningen varieert van 44,5 tot 108 vierkante meter. 57 van de woningen zullen verhuurd worden in het sociale huursegment en 108 in het middensegment. ,,Aan beide is een enorme behoefte in Amersfoort”, zet Jan van Barneveld, directeur bij de Alliantie Ontwikkeling. 

Hardwerkende mensen

Impressie van de nieuwe woontorens bij avondlicht.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwe woontorens bij avondlicht. © woon-hier.nl

,,Een van  de knelpunten in de woningmarkt is het beperkte aanbod in het middensegment. Hardwerkende mensen met een gewoon inkomen komen niet in aanmerking voor en sociale huurwoning, maar kunnen ook geen koopwoning bemachtigen. Een groter aanbod in het middensegment zorg voor een betere doorstroming vanuit de sociale huur”, aldus Van Barneveld. 

Op de locatie waar de woontorens moeten verrijzen staat nu een oud gebouw van ROC Midden Nederland, waar leerlingen van het Johan van Oldebarnevelt Gymnasium tot voor kort les kregen. Zij weken uit naar het schoolgebouw aan de Zangvogelweg omdat hun eigen school aan het Thorbeckeplein op de Berg verbouwd werd. 11 maart wordt gestart met de sloop van het oude ROC-pand, dat zal zo’n twee tot drie maanden duren.

Zorgen

Bewoners van de wijk Liendert waren in eerste instantie niet heel gelukkig met de komst van de woontorens. Vooral de schaduwwerking van de hoogste toren en toename van de parkeerdruk in de wijk baarden huidige bewoners zorgen. 

De Amersfoortse ontwikkelaars Kees van Loon (Profund) en Edwin Schoonderbeek (Schoonderbeek Bouw), die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de torens, wisten die angsten grotendeels weg te nemen tijdens een informatieavond. Uit een bezonningsstudie bleek dat het effect van de toren op de omringende bebouwing minimaal is. Het parkeerprobleem is opgelost met een ondergrondse parkeergarage en parkeerhavens. 

De woontorens die eind dit jaar aan de Zangvogelweg gebouwd worden.
Volledig scherm
De woontorens die eind dit jaar aan de Zangvogelweg gebouwd worden. © woon-hier.nl

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort