Volledig scherm
PREMIUM
Arnold Huisman gidst wandelaars door het leven van Johan van Oldenbarnevelt. De tocht voert onder meer langs het Valleikanaal. © Cees Wouda

In het spoor van Johan van Oldenbarnevelt: ‘Hij verdient een écht standbeeld’

Op het tweede gezichtFotograaf Nico Brons en verslaggever Wichard Maassen nemen wekelijks een kijkje achter het nieuws. Vandaag: in het spoor van Van Oldenbarnevelt.

Quote

We zijn geneigd ver te reizen, terwijl dichtbij zóveel moois te zien is

Arnold Huisman

De nieuwe grijs-oranje bordjes langs de Zuidsingel wijzen toeristen de weg naar de Muurhuizen en de Dieventoren, maar níet naar de Bollenburg, waar Johan van Oldenbarnevelt zijn jeugd doorbracht. Vreemd, vinden de deelnemers van een aan de staatsman gewijde wandeling. Oké, het imposante pand is particulier eigendom, maar óók cultureel erfgoed. En de middeleeuwse gevangenis is, Open Monumentendagen uitgezonderd, toch evenmin toegankelijk?

Er ontvouwt zich een samenzweerderige discussie waarin de Oranjes het moeten ontgelden. Want waarom laten Willem-Alexander en Máxima op 27 april de Muurhuizen, en dus ook de Bollenburg, eigenlijk links liggen? Schuwen ze de herinnering aan wat gids Arnold Huisman een ‘zwarte bladzijde’ in de geschiedenis van het koningshuis noemt? Het was immers een Oranje, Maurits, die in 1619 opdracht gaf tot de onthoofding van Van Oldenbarnevelt. Als het klopt dat een andere Maurits, zoon van prinses Margriet, een jaar of tien geleden het monument had willen kopen, mag je zelfs spreken van een gebrek aan historisch besef.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort