Volledig scherm

Inwoners van Soest kunnen vuurwerkvrije zone aanvragen voor hun straat

Wil je geen geknal in je straat? Dan kun je samen met je buren bij de gemeente een verzoek voor een vrijwillig vuurwerkvrije zone indienen. De gemeente Soest doet daarmee een proef.

Een ‘normale’ vuurwerkvrije zone is een door de gemeente aangewezen gebied, waar het verboden is om vuurwerk af te steken. Mensen die dat toch doen riskeren een boete. Een vrijwillige vuurwerkvrije zone daarentegen berust op afspraken tussen bewoners van een straat. Door hun straat zelf vuurwerkvrij te verklaren, geven zij aan dat vuurwerk daar niet wenselijk is. 

Inwoners van Soest en Soesterberg kunnen tot 24 december op de website van de gemeente een aanvraagformulier invullen. Als de gemeente akkoord gaat met de aanvraag, krijgen buurtbewoners borden ter beschikking gesteld om op te hangen in de straat. 

Na de jaarwisseling volgt een evaluatie waarin de straat gevraagd wordt hoe zij de vrijwillige vuurwerkvrije zone hebben ervaren.

Soest is niet de enige gemeente in de regio die experimenteert met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Amersfoort wil tien van dergelijke gebieden toewijzen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort