Volledig scherm
PREMIUM
André en Linda van Dorresteijn hopen op een toekomst op de boerderij voor hun kinderen Monique en Marcel. © AD

Jaren op zoek naar een boerderij

LEEGSTANDLeegstand van boerderijen neemt hand over hand toe. Maar boer André van Dorresteijn (52) uit Soest zoekt al jaren naar zo'n lege boerderij.

Quote

De afgelopen jaren heb ik zo'n beetje alle boerderij­en bekeken in de wijde omgeving die leeg zijn gekomen.

André van Dorresteijn, boer

Nergens te vinden. En nieuw bouwen naast zijn veldschuur in het Soester poldergebied, waaromheen zijn weilanden liggen, mag Van Dorresteijn nog steeds niet. Intussen zit hij met z'n 50 vleeskoeien op stal midden in een woonwijk, terwijl z'n gepachte weilanden kilometers verderop in de polder liggen. Uitbreiden in de woonwijk is niet mogelijk. Graag wil hij zijn kudde rossige Blonde d'Aquitaines uitbreiden tot 100 stuks. 

En, wat heel bijzonder is, hij heeft opvolgers. Zijn dochter Monique (16) en zijn zoon Marcel (13) staan in de startblokken. En daarom weigert hij de moed op te geven dat hij ooit nog eens een mooi plekje in de omgeving kan vinden; het liefst natuurlijk door een nieuwe boerderij te bouwen naast zijn schuur aan de Peter van den Breemerweg. Nu moet hij elk voorjaar en najaar zijn koeien één voor een van stal naar weiland vervoeren; een tijdrovende rit van vier kilometer dwars door Soest, over het spoor, tig verkeerslichten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort