Volledig scherm
De toren is van 1853, de kerk van 1969. © Saskia Berdenis van Berlekom

Jarige Petrus en Pauluskerk in Soest was 50 jaar geleden breuk met de traditie

De Petrus en Pauluskerk in Soest viert zaterdag en zondag het 50-jarig bestaan van het rijksmonumentale kerkgebouw. Er is veel aandacht voor de historie van deze katholieke kerk, die teruggaat tot 1853.

Alleen de klokkentoren en de voorgevel uit 1853 zijn nog overgebleven van de oorspronkelijke kerk, die in 1969 opnieuw werd gebouwd omdat de oude te bouwvallig was. ,,Een hele discussie over de inrichting van de kerk is eraan voorafgegaan’’, zegt René van Hal, die zaterdag en zondag vanaf 15.30 uur een lezing verzorgt over de geschiedenis.

De kerk veranderde door de nieuwbouw in 1969 van een traditionele kerk met een middenschip en zijbeuken naar een gemeenschapskerk waar kerkgangers rond het altaar zitten.

,,Die discussie vond plaats in een tijd van het Tweede Vaticaans Concilie. Daarbij zou de katholieke kerk zich moeten ontwikkelen tot een gemeenschapskerk, wat een breuk betekende met de traditionele bouwwijze van katholieke kerken’’, legt Van Hal uit. ,, Maar hoe breng je dat in de praktijk zodat mensen zich er ook thuis blijven of gaan voelen? Daar ga ik ook op in.’’ Zowel zaterdag als zondag kan de kerk aan het Kerkplein tussen 14.00 en 17.00 uur worden bezocht. ,,Bezoekers kunnen kennismaken met het interieur waarin ornamenten zijn aangebracht die nog uit de in 1853 gebouwde kerk komen, zoals het Maria-altaar, de preekstoel, de godslamp, en het beeld van Christus op de Koude Steen’’, aldus Van Hal.

Orgel

In de Willibrordzaal naast de kerk is een tentoonstelling ingericht met diverse attributen die in de kerk worden gebruikt zoals het wijwatervat, kazuifels (gewaden), kelken en de monstrans (waarin de hostie wordt bewaard). Ook is er foto- en videomateriaal aanwezig.

Op gezette tijden bespeelt Gert Muts het orgel, dat ook nieuw is. ,,Maar er zit pijpwerk in van het oude orgel’’, weet Van Hal.

Bijzonder is de aanwezigheid van een fototentoonstelling van de oude, in 1905 teruggevonden, beelden uit de huidige Oude Kerk, die waarschijnlijk tijdens de Beeldenstorm zijn verstopt.

Het 50-jarig jubileum van de Petrus en Pauluskerk wordt gevierd tijdens een eucharistieviering op zondagmorgen 15 september, vanaf 10.00 uur. Celebrant is pastor Wil Veldhuis.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort