Volledig scherm
© Nico Brons

Jazzfestival haalt Hongarije naar Amersfoort

Hongarije is het focusland tijdens de volgende editie van Amersfoort Jazz, dat plaatsvindt van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei 2020 in de binnenstad.

Meer dan twintig  Hongaarse artiesten zullen op het festival optreden. Op de zaterdagavond is er een speciale focus night programmering en op zondagmiddag geven de artiesten een gezamenlijk concert, de grande finale. Ook zijn de verschillende muzikanten gedurende het gehele festival te zien op de diverse podia in de binnenstad. Naast drie buitenpodia zijn er ook vijf binnenpodia, voornamelijk in de Mannenzaal en de Sint Aegtenkapel.

‘Hongarije kent een rijke muziekcultuur met volksmuziek en kenmerkende instrumenten als violen en de cimbalom. Dit is absoluut terug te horen in veel muziek die wij zullen presenteren. Maar de Hongaarse jazzmuziek is zoveel meer. Zo componeerde Béla Bartók tussen 1926 en 1939 het stuk Mikrokosmos. Het Péter Sárik Trio brengt hiervan tijdens het festival een jazzvertolking’, aldus co-programmeur Matti Austen in een persbericht.

Het Amersfoorts Jeugd Orkest geeft op de zaterdagmiddag in de Sint Joriskerk een concert, waarbij wordt stilgestaan bij de Hongaarse Kindertreinen. Ruim 60.000 Hongaarse kinderen vertrokken tussen 1920 en 1930 naar het buitenland om aan te sterken na de Eerste Wereldoorlog. De meeste kwamen terecht in België en Nederland.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort