Volledig scherm
© ANP XTRA

Jeugdhulpverlening komt 1,6 miljoen euro tekort

Instellingen voor jeugdzorg hebben de gemeenten in de regio extra geld gevraagd om voldoende hulp te kunnen blijven bieden aan jongeren met problemen. Sinds januari zijn er voor 1,6 miljoen euro meer kosten gemaakt dan begroot.

De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest, Woudenberg en Eemnes hebben tot 2022 jaarlijks 28 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor de jeugdhulp van zeven hulpverlenende instanties waaronder Youké en GGz Centraal. De instellingen hebben gezamenlijk aan de bel getrokken dat het budget in ieder geval voor dit jaar niet toereikend is.

In de eerste maanden van dit jaar zijn veel meer jongeren in de jeugdzorg beland, dan was voorzien. Met lange wachtlijsten tot gevolg, bijvoorbeeld voor gezinstehuizen. De gemeenten onderkennen de problemen bij de hulpverlenende instanties, maar hebben laten weten dat er op dit moment geen extra geld beschikbaar komt. Volgens de zeven regio-gemeenten hebben de instellingen vooral tijd nodig om beter en efficiënter samen te werken. Daarvoor is gezamenlijk een plan gemaakt. Zo moeten sociale wijkteams kennis gaan overnemen van de jeugdinstellingen om daarmee te voorkomen dat jongeren in een crisis belanden of uit huis worden geplaatst.

Sinds begin dit jaar hebben de organisaties voor jeugdhulp regelmatig overleg over nieuwe cliënten. Samen wordt bekeken waar een jongere het beste en goedkoopste geholpen kan worden.

Om de problemen die door de hoge kosten zijn ontstaan op te lossen, zijn twee managers aangesteld. Een manager bij de gemeente moet in de gaten houden of jongeren niet te lang in de jeugdzorg blijven hangen. Een manager bij de aanbieders van jeugdhulp gaat zich richten op betere onderlinge samenwerking.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort