Jana van Beek.
Volledig scherm
Jana van Beek. © Saskia Berdenis van Berlekom

Joeri werd na een operatie van vier uur Jana

Ze heeft het 'm geflikt. Want als Jana van Beek iets wil, kríjgt ze het ook. Na een ruim vier uur durende operatie in een Thaise kliniek mag de als Joeri geboren Amersfoortse zich eindelijk volledig vrouw noemen. 'Als ik het traject in Nederland had gevolgd, zou het zes jaar hebben geduurd.

Quote

Als ik het traject in Nederland had gevolgd, zou het zes jaar hebben geduurd.

Jana van Beek
Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Er kwam wel een beetje geluk om de hoek kijken. In het voorjaar stuurde Jana (45) een mailtje naar de makers van een nieuw tv-programma, naar later bleek van RTL5, die op zoek waren naar transgenders in de laatste fase van een geslachtsverandering.

Maar dom, dom: ze vergat er een foto aan te koppelen. Toevallig stond kort erna Monique Sluyter aan haar kassa bij Ikea in Vathorst. Het van tv bekende model, een vriendin van Jana's zus, deed een goed woordje en voordat ze er erg in had, belandde de verkoopster in een achtbaan.

Bangkok
Met een vijf man sterke cameraploeg vloog Jana vorige maand naar Bangkok, waar diverse gespecialiseerde klinieken staan. Borsten en goed gevulde lippen had ze al. Maar uiteindelijk ging het om het ding daar beneden, dát moest weg. 'Dat was niet van mij.'

De ombouwoperatie slaagde, het herstel verloopt voorspoedig. 'Ik kan me nu echt vrouw voelen. Ik ben supergelukkig.'

En passant liet Jana de wenkbrauwen liften, het naar haar smaak iets te mannelijke voorhoofd 'bijschaven' en zich een beschaafd neusje aanmeten. Is het proces daarmee voltooid? Nog niet helemaal; pas nu slikt ze onder begeleiding van een Meander-gynaecoloog de hormonen waarmee de transformatie had moeten beginnen. Het kwam er steeds maar niet van, onder meer omdat de genderkliniek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, waar Jana sinds haar coming-out in 2010 staat ingeschreven, een patiëntenstop invoerde. Het gevolg: lange wachtlijsten.

Eigenlijk heeft ze er niets meer te zoeken. Toch heeft Jana het team nog één keer nodig. 'Ik wil een nieuw paspoort. Maar eerst moet de VU een verklaring afgeven. Officieel ben ik daar patiënt.'

Er ligt al een brief van haar Thaise artsen. Het blijft echter angstig stil vanuit de hoofdstad. Maar dat stempel komt er. Móet er komen. Een vrouw kan immers geen paspoort van een man hebben.

De droomreis van Jana van Beek is zondag te zien bij RTL5 in het programma 5 Extreem, om 21.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort