Jongerenwerker Ibrahim El Khalki is de Amersfoorter van het Jaar 2019 vanwege zijn sociale inzet voor de stad

VIDEO‘Alle Amersfoorters die zich inzetten voor een betere stad, deze prijs is ook voor jullie’. Dat zei Ibrahim El Khalki (27) vanavond bij zijn benoeming tot Amersfoorter van het jaar 2019.

Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Jongerenwerker Ibrahim El Khalki werd op een feestelijke bijeenkomst in het KAdEcafé bij monde van burgemeester Lucas Bolsius uitgeroepen tot Amersfoorter van het Jaar 2019. Van de tien genomineerden voor deze AD-prijs kreeg hij de meeste stemmen (695).

El Khalki mag oorkonde met de eretitel aan de muur spijkeren voor zijn sociale inzet voor de stad. Hij weet al jaren een belangrijke stempel te zetten op het jongerenwerk in Amersfoort. Zo wierp hij zich op om de jaarlijks terugkerende onrusten tijdens de oudjaarsnacht in de wijk De Koppel ten gunste te keren door jongeren – veelal van Marokkaanse komaf – een zaalvoetbaltoernooi te geven in sporthal Zielhorst.

El Khalki is ook nauw betrokken bij het Young Leaders-project van indebuurt033. Turkse en Marokkaanse jongeren worden getraind om als voorbeeldfiguur met andere jongeren in de wijk activiteiten te organiseren. Achterliggende gedachte is jongeren meer verantwoordelijkheid te geven en afglijden in de criminaliteit te voorkomen. De Amersfoortse jongerenwerker mocht vorig jaar uitleg geven aan minister Grapperhaus van Justitie over het succes van de Young Leaders. ,,Ik zoek jongeren op. Gewoon op straat.’’

Volledig scherm
© AD

El Khalki wisselde eerder al met niemand minder dan koning Willem Alexander en koningin Máxima van gedachten tijdens hun streekbezoek in 2017. Op Koningsdag mocht hij het paar opnieuw toespreken.

Zijn vader had stiekem wel verwacht dat zijn zoon er met de eretitel vandoor zou gaan. ,,Het is een sociale jongen. Zo heb ik hem opgevoed. Als echte Amersfoorter.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort