Volledig scherm
PREMIUM
Thomas Mojet (18), nummer 9 van D66. ,,Onzekerheid over plek in de raad is part of the deal.’’ © Cheeseworks

‘Jonkies’ rukken op in de politiek

verkiezingen: nog 20 dagenJe bent jong en je wilt wat… in de gemeenteraad, bijvoorbeeld. En dus hebben deze verkiezingsstrijd relatief veel 30-minners hun weg naar de kandidatenlijsten van politieke partijen gevonden.

Vooruit, lang niet alle partijen geven die kandidaten vervolgens een plek in de top-10, en daarmee een goede kans op een plek in de gemeenteraad. Maar in het kader van ‘de jeugd heeft de toekomst’ (en stemrecht), zijn er zeker uitzonderingen. De Amersfoortse VVD, bijvoorbeeld. De liberalen zetten fractieassistent Jelle Hengeveld op plaats 3, waarmee zijn kostje nagenoeg zeker gekocht is. Met zijn 25 levensjaren had hij zo de zoon van lijsttrekker Kees Kraanen kunnen zijn, stelde de voorman eerder in deze krant.

Ook D66 doet een duit in het jonge zakje. Niet alleen schuift ze met de 23-jarige Tyas Bijlholt de jongste lijsttrekker in de Amersfoortse geschiedenis naar voren, op plaats 9 presenteert ze ook nog de jongste kandidaat: Thomas Mojet, precies 18. Als het aan het partijbestuur had gelegen had hij op plaats 6 gestaan, maar de leden schoven hem iets verder naar achteren. Plaats 9 is ‘spannend’, zo stelde de student politicologie eerder, maar de onzekerheid over een plek in de raad is ‘part of the deal’. Op dit moment heeft D66 9 van de 39 zetels, het hoogste aantal in de lokale historie van de partij.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort