Volledig scherm
PREMIUM
José krijgt een 'big smile' van ijs maken. © Saskia Berdenis van Berlekom

Josy's ijs: hip, puur en ambachtelijk

#033José Heidinga (38) liet alle zekerheden achter zich om een ijssalon te openen: Josy's Ice Cream Bar op de hoek Schimmelpenninckstraat/Meridiaan. Hip, ambachtelijk en met een lach.

Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Eigen kweek

Wie: ambachtelijk ijsbereidster José Heidinga
Wat: nieuwe ijssalon Josy's Ice Cream Bar
Waar: Schimmelpenninckstraat

Het is met een gekke bek ontstaan'', zegt José lachend. ,,Op een zomerdag in 2015 zaten we op een warme stoep op de hoek van de Schimmelpenninckstraat. Mijn vrouw Aletta had zin in een ijsje en riep: 'Joos, waarom begin jij hier geen ijssalon!' Zomaar, impulsief. Maar ja, ik ben echt iemand van zekerheden. Relatie, huis en een baan. Dus waarom zou ik?''

En toch ging het idee haar hoofd niet meer uit. ,,Ik heb altijd een voorliefde voor ambachtelijke producten gehad. Voor iets moois neerzetten voor klanten. Voor persoonlijk contact. Vroeger werkte ik bij een slagerij en ervaarde ik dat dagelijks, maar de laatste jaren was ik het een beetje verloren. Ik begon het steeds meer voor me te zien: een moderne, gezellige ijssalon. Zelf ijs draaien. Pure, ambachtelijke soorten. Hier op deze hoek, waar dagelijks talloze mensen voorbij fietsen en lopen.''

IJsexpeditie
Zo startte de ijsexpeditie van José. Ze volgde de opleiding Ambachtelijk IJsbereider. Legde haar oor te luister bij ervaren vakgenoten. Nam vele soorten ijs tot zich. Proeven, proeven en nog eens proeven. Er ging een wereld voor haar open. ,,Ik was al een koffiefreak, nu ben ik ook een ijsfreak.''

Als José ergens voor gaat, dan voor '300 procent'. Een overblijfsel uit haar tijd als voetbalster. Ze was actief op het hoogste niveau voor vrouwen en etaleerde ook daar een tomeloze energie en wilskracht. In ruim een jaar tijd bouwde ze de lege plek aan de Schimmelpenninckstraat 55A, eigendom van de vader van Aletta, om tot een ijssalon. Hij hielp haar mee.

Het resultaat is een frisse, strakke ijszaak met een dito vitrine. Je kijkt er zo de keuken in, daar waar het allemaal gebeurt. ,,Ik heb geen geheimen, ze mogen alles zien. Dat vinden mensen ook leuk. En ik ook: ik hou juist van dat persoonlijke contact.'' 16 gevulde bakken ijs maken het de bezoeker lastig om te kiezen. Hippe smaken als 'lemon pie', 'strawberry cheesecake', 'speculoos' en 'red velvet' wisselen klassiekere af, zoals yoghurt-amarena en stracciatella. Ze verkoopt ook 'Coffee 2 Go'; koffie die bij het Amersfoortse Boot vandaan komt.

Het ijs, zo'n 30 soorten in totaal, maakt José allemaal zelf. Onder meer op basis van pure chocolade en diverse fruitsoorten. ,,Ik krijg een big smile van ijs maken, een enorme energieboost ook.'' Tijdens de opening van haar ijssalon op 8 april werd ze gelijk danig op de proef gesteld. ,,We deelden gratis ijsjes uit en het was mooi weer. Mensen bleven maar komen. De volgende dag moest ik ook weer open en de zon zou weer schijnen... Toen heb ik tot in de nacht ijs staan maken.''

Klaar voor mooi weer
Straks, als alles op de rit staat, wil José meer gaan experimenteren met bijzondere soorten. Bang dat ze moet opboksen tegen de Italiaanse ijsmeesters in de Langestraat is ze niet. ,,Daar is winkelend publiek, hier komt van alles voorbij.'' Ze wijst op de prent aan een gevel buiten, waarin de Koppelpoort, de Onze Lieve Vrouwetoren en het logo (door Maarten Benjamin van Ontwerpstudio The Italic) van Josy's Ice Cream Bar verwerkt zijn door graffitikunstenaar Sander van Surksum.

'Josy' - haar neefje en nichtje noemen haar zo - is klaar voor mooi weer. ,,Laat die zon maar schijnen.'' Komende week gaat het gebeuren, zo hebben de voorspellingen haar verteld. Dan is het ijsseizoen los.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort