Kamp Amersfoort waagt een ultieme poging om van 35.000 gevangenen een foto te achterhalen.
Volledig scherm
Kamp Amersfoort waagt een ultieme poging om van 35.000 gevangenen een foto te achterhalen. © Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort achterhaalt 3000 foto's van gevangenen

In de zoektocht naar gezichten van gevangenen in Kamp Amersfoort zijn al meer dan drieduizend foto's achterhaald. De portretten gaan een fotomonument vormen in het nieuwe museum.

,,Elke dag komen er nieuwe foto’s binnen’’, vertelt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,We zijn hartstikke blij dat we veel gevangenen nu een gezicht kunnen geven.’’ 

Oude fotoalbums

Deze man zat vast in Kamp Amersfoort.
Volledig scherm
Deze man zat vast in Kamp Amersfoort. © Kamp Amersfoort

Een groot deel van de foto’s is al te zien via www.geefgevangeneneengezicht.nl. Nog niet alle foto’s staan online, omdat ze eerst zorgvuldig worden gecheckt en bewerkt. Uiteindelijk gaan alle foto’s deel uitmaken van een fotomonument in de nieuwe museale ruimte van Kamp Amersfoort. ,,We roepen daarom iedereen op om nog één keer de zolder op te kruipen of oude fotoalbums uit de kast te trekken, want we willen zoveel mogelijk gevangenen een gezicht geven’’, zegt Meershoek.

Er zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Ze waren van alle leeftijden, en onder hen waren mensen van allerlei komaf: artsen, timmerlieden en kermisklanten. ,,In het Kamp namen de nazi’s hen hun waardigheid af, ze werden een gezicht in de massa, een nummer.’’

Verbouwing

Eén van de gevangenen in Kamp Amersfoort.
Volledig scherm
Eén van de gevangenen in Kamp Amersfoort. © Kamp Amersfoort

De grootschalige verbouwing van Kamp Amersfoort is in volle gang. Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte gecreëerd van zo’n 800 vierkante meter waar de geschiedenis en verhalen van gevangenen worden verbeeld en uitgelicht. De binnenplaats moet straks duidelijk maken wat voor plek Kamp Amersfoort was, onder meer door voetstappen in het plaveisel die het dagelijks appèl van destijds verbeelden.

Het project kost 5,5 miljoen euro. De uitbreiding moet volgend voorjaar gereed zijn. Dat is 75 jaar na de bevrijding en de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort