Volledig scherm
Op de website stonden vandaag na de lancering al 241 portretten van gevangenen. © Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort zoekt foto's van 35.000 gevangenen

Kamp Amersfoort heeft vandaag een website gelanceerd om foto’s te achterhalen van 35.000 gevangenen van het oorlogskamp. Met het fotoproject wil Kamp Amersfoort de oorlogsslachtoffers een gezicht geven.

Het moet een Fotomonument gaan vormen dat onderdeel wordt van het nieuwe museum in Kamp Amersfoort. Dat wordt voorjaar 2020 geopend. Directeur Willemien Meershoek hoopt dat met het project nabestaanden en betrokkenen foto’s van kampgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog gaan zoeken. ,,We hopen dat iedereen die dit project omarmt, nog een keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken.’’

Op de website geefgevangeneneengezicht.nl kunnen mensen foto’s van gevangenen in een portrettengalerij uploaden. In die galerij zijn nu al foto’s van gevangenen zichtbaar van wie Kamp Amersfoort al een portret heeft. Dat waren er gisteren volgens de teller op de site 240. Daar staat ook de lijst met namen van mensen van wie al een foto beschikbaar is.

Door op andere rode portretvakken te klikken, kunnen particulieren, donateurs of bedrijven geld doneren om het Fotomonument mogelijk te maken. Omdat de gevangenen tijdens de oorlog vanuit heel Nederland in het Kamp werden opgesloten, hoopt Meershoek ook op steun uit het hele land.

Waardigheid

Er zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Ze waren van alle leeftijden, en onder hen waren mensen van allerlei komaf: artsen, timmerlieden, Kamerleden en kermisklanten. ,,In het Kamp namen de nazi’s hen hun waardigheid af, ze werden een gezicht in de massa, een nummer.’’

Met het fotoproject wil Kamp Amersfoort hen weer mens maken en een gezicht geven. ,,Om te laten zien dat ze een mens waren.’’

Onlangs werd begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort. Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte gecreëerd van zo’n 800 vierkante meter waar de geschiedenis en verhalen van gevangenen worden verbeeld en uitgelicht. De binnenplaats moet straks duidelijk maken wat voor plek Kamp Amersfoort was, onder meer door voetstappen in het plaveisel die het dagelijks appèl van destijds verbeelden.

Het project kost 5,5 miljoen euro. De uitbreiding moet volgend voorjaar gereed zijn. Dat is 75 jaar na de bevrijding en de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort