Volledig scherm
Jeroen Hoving van Vischlust worstelt met een zojuist gevangen vis van 37,5 centimeter. De hengelsportvereniging uit Kolhorn legde in Amersfoort beslag op de eerste prijs. © Saskia Berdenis van Berlekom

Kampioenschap streetfishing in Amersfoort: jagen op snoeken en baarzen in stadsgracht

Een ongebruikelijk stadsbeeld gisterochtend: groepjes vissers die met hun hengels de ene na de andere roofvis uit de Amersfoortse grachten halen.

Quote

We mikken met dit kampioen­schap streetfis­hing vooral op de jeugd.‘’

Sijmen van de Berg

Voor de vierde keer op rij vormde de binnenstad het decor van een kampioenschap streetfishing, een initiatief van Sportvisserij MidWest Nederland, die de belangen behartigt van 134.000 sportvissers. Coördinator Sijmen van de Berg: ,,Streetfishing is ontstaan in Parijs, waar vooral jonge jochies fanatiek begonnen te vissen in de Seine. En dat is overgewaaid naar andere Europese steden. Streetfishing is vissen in sloten of andersoortig water in de bebouwde kom. Veertien groepen nemen vandaag aan de wedstrijd deel, we mikken daarbij vooral op de jeugd.''

De kunst is om plekken te vinden waar de meeste vissen zitten. Meestal waar makkelijk voedsel te vinden is: bij bruggen, sluizen, stuwtjes en boten. Het is niet alleen zaak om de grootste vis te vangen, ook verschillende soorten leveren extra punten op. Er wordt gevist op baarzen, snoekbaarzen en snoeken.

Als er vis aan de haak wordt geslagen, wordt de vangst op een wedstrijdmeetlint gefotografeerd met de smartphone. De foto wordt via een groepsapp naar de wedstrijdleiding gestuurd. De wedstrijd duurt vier uur. Wie de meeste, verschillende én langste vissen heeft gevangen, wint de competitiedag in Amersfoort.

Vier jonge Amsterdammers, die zich ingeschreven hebben onder de groepsnaam Ugly baarstards, beproeven hun geluk naast fietsbrug 't Sasje bij het Eemplein. Binnen 2 minuten is het raak: een 37,5 centimeter lange vis wordt gefotografeerd. Nog geen minuut later plonst de vis terug de Eem in, z'n vrijheid tegemoet. De grootste vis die gisteren werd gevangen, was overigens een snoek van 87 centimeter.

Andere stek

,,Je bent lekker in de stad bezig'', vertellen de Amsterdammers. ,,Het is gezellig met de andere teams en je kunt vissen in andere steden. Je leert ook weer van elkaar. Vang je niets, dan zoek je weer een andere stek op.''

De streetfishingcompetitie 2019 bestaat uit zes wedstrijden. De aftrap in maart vond plaats in Alkmaar. Daarna volgden Haarlem, Zaandam, Amersfoort en op zondag 9 juni wordt er gevist in Utrecht. De finale is op zondag 23 juni in Amsterdam.

Er waren in Amersfoort vier parcoursen uitgezet waarbinnen gevist mocht worden.

Normaal mag er niet in Amersfoortse grachten gevist worden, maar voor deze gelegenheid had de gemeente een tijdelijke vergunning afgegeven.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort