Volledig scherm
Rolf van de Rol, lid van de cliëntenraad van Kwintes, en projectleider Wendy Gerards in een proefunit. © Saskia Berdenis van Berlekom

Kant-en-klaar units voor cliënten van Kwintes

In een leegstaand kantoorgebouw aan de Van Asch van Wijckstraat komen 41 kant-en klaarstudio's voor cliënten van hulpinstantie Kwintes, die nu nog wonen in een beschermde omgeving. Het gaat om zelfstandige units, met begeleiding op afstand.

Quote

Het is een soort IKEA-pakket, dat ook iemand met twee linkerhanden in elkaar kan schroeven.

Wendy Gerards, projectleider

Het project is opgezet door Kwintes. Dat komt daarmee tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare woonruimte onder haar doelgroep: mensen met psychosociale problemen, waarbij een verslaving een rol kan spelen, en (voormalige) dak- en thuislozen.

De units, met een omtrek van 25 of 17 vierkante meter, bestaan uit losse onderdelen, die in een bedrijfshal op Isselt op maat worden gezaagd. Bewoners helpen mee met het in elkaar zetten van hun eigen studio, een klus van ongeveer twintig uur. ,,Het is een uniek systeem'', zegt Wendy Gerards, projectleider van Kwintes, huurder van het kantoorpand. ,,Het is een soort IKEA-pakket, dat ook iemand met twee linkerhanden in elkaar kan schroeven.''

Kale huur
Elk van de vijf verdiepingen van het gebouw, schuin tegenover het politiebureau, krijgt een achttal studio's. Afhankelijk van de grootte, bedraagt de kale huur van één eenheid tussen de 500 en 600 euro. Daarbij is de aanname dat de meeste aspirant-bewoners in aanmerking komen voor een huurtoeslag van enkele honderden euro's.

Het initiatief is ontstaan in samenspraak met de gemeente Amersfoort. Die draagt 1,9 miljoen euro bij aan een innovatieplan van Kwintes, dat ook andere elementen bevat, zoals trainingen van medewerkers en cliënten. Wat de kosten zijn van één unit, wil Kwintes niet prijsgeven.

Wijkgemeenschap
Bijzonder is dat zestien units, die zijn uitgerust met een keuken en een douche met toilet, worden gereserveerd voor studenten en starters op de arbeidsmarkt zonder hulpvraag. Op deze manier wil Kwintes een wijkgemeenschap creëren.

De naam van het project, 'Wijck Wonen', verwijst daarnaar en is tevens een knipoog naar de locatie; de Van Asch van Wijckstraat. De werving start komende week. De bouw van de units gebeurt in fasen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort