Volledig scherm
Een kantoor aan de Plotterweg De Hoef wordt verbouwd tot woningen. © AD

Kantorenpark De Hoef wordt nieuwe stadswijk

Een deel van bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort-Noord wordt de komende tien jaar omgevormd tot een woonwijk. Er komen tweeduizend woningen.

Op het westelijke deel van De Hoef, ten noorden van station Schothorst, staan vooral kantoren. Een groot deel daarvan staat al jaren leeg. Amersfoort wil een flink aantal van deze kantoren om laten bouwen naar appartementengebouwen. Ook ziet het stadsbestuur mogelijkheden voor nieuwbouw. Zes- tot achthonderd (30 tot 40 procent) van de in totaal tweeduizend nieuwe woningen zou sociale huur moeten worden.

Het is voor het eerst dat Amersfoort serieus werk lijkt te gaan maken van de grootschalige ombouw ('transformatie') van leegstaande kantoren naar woningen. Tot nog toe verwees de gemeente altijd naar de eigenaren. Die moesten het initiatief nemen. Maar nu de woningnood drastisch toeneemt - de wachttijd voor een huurwoning is inmiddels acht jaar - en er maar geen einde lijkt te komen aan de crisis op de kantorenmarkt - een kwart staat leeg -, kan Amersfoort twee vliegen in een klap slaan.

Transformatie 
Het initiatief voor de transformatie van kantoorgebouwen ligt nog steeds bij de pandeigenaren, maar die wordt het nu gemakkelijker gemaakt doordat er sneller vergunningen voor worden afgegeven. Bovendien is er een subsidieregeling voor elke sociale huurwoning die erbij komt.

Amersfoort zoekt daarom nu de eigenaren op om de mogelijkheden voor ombouw naar woningen te bespreken. De eerste gesprekken hebben al plaatsgevonden. Aan de Plotterweg wordt momenteel een kantoor omgebouwd naar 37 woningen. Volgens eigenaar Shahrokh Nosrati trekken de eerste bewoners er al in oktober in.

Creatieve industrie
Ook gaat het college op zoek naar nieuwe ondernemers, bijvoorbeeld in de creatieve industrie, om zich hier te gaan vestigen. De bedoeling is dat er in de nieuwe stadswijk een mengvorm komt van wonen, werken, leren en recreëren.

En er zijn twee recente ontwikkelingen die de plannen een slinger lijken te geven: de komst van de grote fysio-opleiding SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie) naar De Hoef en de verbouwing van het voormalige Schuitema-hoofdkantoor aan de Lichtpenweg tot een asielzoekerscentrum (azc).

Van het azc staat nog niet vast dat dat er ook echt komt. De vluchtelingenstroom neemt af en het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (coa) schrapt momenteel verschillende bouwplannen.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort