Kap oude beuk kost weinig tijd

VIDEOBijna 170 jaar stond hij stoer op de Algemeene Burgerlijke Begraafplaats en later het Burgemeester Brouwerplantsoen, maar in vier uur tijd was de 24 meter hoge bruine beuk vanochtend met de grond gelijk gemaakt.

Volledig scherm
© Cees Wouda

Al vóór zeven uur werd begonnen met de voorbereidingen van de kap. Achter het stadhuis stond een grote hijskraan opgesteld die de takken en stukken stam op een oplegger moest takelen. Eerst werden de dikke takken afgezaagd. Een medewerker was hoog in de boom geklommen om met een motorzaag - er moesten drie maten zagen aan te pas komen - om de tentakels met een dikte van een heipaal door te zagen. Het was een imposant gezicht toen de takken met hun weelderige sierlijke bladerkruinen aan de hijskraan door de staalblauwe lucht te zien zweven, om vervolgens in de versnipperaar te verdwijnen. Toen de takken eenmaal eraf waren ging het snel. De stam werd een keer halverwege doorgezaagd en ten slotte bij de voet. En dan rond de klok van elf was het enige dat overbleef een stomp van een meter doorsnee. Die werd ‘s middags in stukken gefreesd.

Zo werd in luttele uren tijd het einde het lange leven van de majestueuze beuk koelbloedig door de versnipperaar gejaagd. Een nogal roemloos einde, want de kap trok weinig bekijks. Slechts een handjevol belangstellenden maakte foto’s, maar de meeste voorbijgangers hielden het bij een vluchtige blik over hun schouder.

Rond 1850 werd de beuk met zeven soortgenoten aangeplant op de Algemeene Burgerlijke Begraafplaats. Hij was als enige overgebleven, maar viel ten prooi aan de reuzenzwam en een parasiet die de wortels ernstig hadden verzwakt. De boom stond niet sterk meer. Het inkorten van de grootste takken aan het begin van de zomer mocht niet meer baten. De zwammen woekerden rondom de voet van de boom en bleven in omvang toenemen. Zowel eigen deskundigen als ingehuurde specialisten vonden het vanwege de vele bezoekers in het plantsoen onverantwoord de beuk nog langer te laten staan. Komend weekend vindt in het parkje het Kannen & Kruiken festival plaats.

Tweede leven

Volledig scherm
Maurits Sengers wil houten lepels snijden uit de beuk. © Cees Wouda

In het najaar wordt op dezelfde plek een nieuwe beuk geplant. De oude beuk krijgt nog een tweede leven. Diverse Amersfoorters zijn al plannen aan het maken om het hout te hergebruiken. Edgar van Groningen en Rob Fokkink van 033GROEN willen in het Burgemeester Brouwerplantsoen een drooghuisje bouwen waar planken die uit de beuk gezaagd worden kunnen drogen. Maurits Sengers van Eemlepel wil lepels gaan snijden uit de beuk. Vanochtend zocht hij al een paar geschikte kromme takken uit. Sengers hoopt gemeenteraadsleden te interesseren voor een workshop.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort