Volledig scherm
Archieffoto. © AD

Kap voor rondweg begint 7 januari

updateDe gemeente Amersfoort begint maandag 7 januari met de kap van bomen voor de aanleg van de westelijke rondweg. In een uiterste poging het tij te keren vragen de tegenstanders van het project de bestuursrechter vrijdag 4 januari het kapbesluit op te schorten.

De startdatum staat genoemd in een brief die het gemeentebestuur donderdag liet bezorgen bij bewoners in de omgeving van de beoogde rondweg. Tot begin maart worden tussen de Stichtse Rotonde en de splitsing van de BW-laan met de Amsterdamseweg de eerste 1500 van bijna 3500 bomen geveld.

De kapronde is volgens de gemeente nodig voor het wettelijk verplichte onderzoek naar archeologisch vondsten en naar blindgangers (niet ontplofte projectielen) uit de Tweede Wereldoorlog. Ook voor de aanleg van kabels en leidingen is grondonderzoek nodig. Om de bewoners bij het opstaan enige rust te gunnen, start het lawaaiige werk niet om 07.00 maar om 08.00 uur.

Volledig scherm
In een nieuwsbrief aan bewoners is aangegeven waar de komende tijd bomen worden gekapt. © Gemeente Amersfoort

De belangenstichting Groen in Amersfoort hoopt dat de kettingzagen op 7 januari zwijgen en ook in de weken daarna niet te horen zullen zijn. De hoop is gevestigd op de bestuursrechtbank in Utrecht, die met een voorlopige voorziening de onderzoekskap tot nader order kan uitstellen. Vrijdag worden de stichting en de gemeente Amersfoort gehoord,, waarna nog in het weekeinde een beslissing volgt.

Volgens stichtingvoorzitter Christian van Barneveld kan de rechter moeilijk om de argumenten van de tegenstanders heen. ,,Nog los van het feit dat 1500 bomen neerhalen voor bodemonderzoek volstrekt buiten proportie is, staan er later in januari nog twee belangrijke rechtszaken gepland. Die gaan over het overtreden van de Flora en Faunawet door de gemeente en over de herziening van het bestemmingsplan voor de rondweg. Wij vinden dat de uitkomst moet worden afgewacht.’’

Acties

Of er acties volgen als het kapbesluit overeind blijft, kan Van Barneveld nog niet zeggen. Zeker is wel dat de verzamelde tegenstand zaterdag 5 januari om 16.00 uur op de Appelmarkt in het centrum van Amersfoort opnieuw bijeenkomt voor een protestmanifestatie. Om de politiek wakker te schudden wordt de minuut stilte van de eerste demonstratie ingeruild voor een minuut herrie.

Ook de plaatselijke SP slijpt de messen aan de vooravond van de bomenkap voor de rondweg, die volgens de partij niet alleen onnodig is maar ook onherstelbare schade aan de natuur veroorzaakt. SP-gemeenteraadslid Rob Molenkamp wil op 8 januari met een ingelast debat het college dwingen alsnog onderzoek te doen in het projectgebied naar de aanwezigheid van beschermde dassen. Een motie van die strekking werd half december gesteund door een raadsmeerderheid, maar is volgens Molenkamp door het gemeentebestuur met een smoes terzijde gelegd.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort