Volledig scherm
Kees (links) met de merries Romy en Monique © Saskia Berdenis van Berlekom

Kees vindt eindelijk zijn paard: Rosa

Kees Dorland, de man die met zijn huifbed op het terrein van Amerpoort cliënten rondrijdt, heeft eindelijk een merrie gevonden. Afgelopen zaterdag haalde hij de 9-jarige Rosa op in Drenthe.

Dorland was met spoed op zoek naar een derde merrie om voor zijn huifbed te spannen. Zijn haflingers Romy en Monique houden zich nu nog goed, maar een extra paard was nodig, nadat hij een andere merrie Mariska vanwege kanker moest laten inslapen. De 68-jarige Hilversummer was op zoek naar een erg specifiek geval wat de zoektocht er niet makkelijker op maakte. Een superbrave merrie, halflinger of fjord, met een schofthoogte van 1,46, een brede rug en dikke billen. Uiteindelijk lijkt de 9-jarige Rosa uit Drenthe de perfecte match.

,,Het is een superbeessie. Ze is rustig en heeft ook al gelopen voor een enkel- en dubbelspan, dus ik denk dat het helemaal goed moet gaan komen”, zegt een opgewekte Kees.

Een kennis die eerder voor hem het paard was gaan bekijken, was in eerste instantie bezorgd over de hoefgroei van het dier. ,,Ik heb mijn hoefsmid opgebeld. Die vroeg aan mij: Is dit het beestje dat je zoekt? Dan moet je er voor gaan.’ Het dier heeft jaren zonder ijzers gelopen en dan slijten die hoeven enorm.”

Geen kik

Zaterdagmiddag om 16.00 uur reed Dorland nog naar Drenthe om Rosa zelf te gaan bekijken. ,,Op de terugweg heeft ze zeven kwartier in de trailer gestaan en ze heeft geen kik gegeven, helemaal niks. Terwijl dat toch zeer vermoeiend is.”

Hoe snel Kees Rosa voor zijn huifbed kan spannen is nog de vraag. ,,Dat hangt helemaal van het paard af. Deze week zal mijn dochter een zadel op haar leggen en eens in de bak gaan rijden. Daarna kunnen we haar een keer voor het huifbed spannen om te kijken hoe dat gaat. De klik met de andere paarden moet er ook zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort