De KeoBike carrousel waarin de elektrische fietsen worden aangeboden.
Volledig scherm
De KeoBike carrousel waarin de elektrische fietsen worden aangeboden. © Nico Brons

KeoBike verdwijnt goeddeels uit Leusden

Twee van de vijf fietsstalplaatsen van KeoBike in Leusden zijn verwijderd. Vervoersmaatschappij Keolis zegt desondanks vertrouwen te hebben in het succes van de leenfietsendienst.

Keolis verwijderde onlangs de fietsstalplaatsen aan de Bohemen en de Ben Ponlaan. Zo’n dertig leenfietsen van KeoBike, bijna de helft, verdwijnen daarmee uit Leusden. ,,Er werd op deze locaties te weinig gebruik gemaakt van de fietsen om voor het bedrijf rendabel te blijven”, zegt Keolis-woordvoerder Lotte Hendriksen. ,,Bovendien was er sprake van vandalisme. De stalplaats op de Bohemen raakte beschadigd door vuurwerk.”

De overgebleven leenfietsen kunnen nog met een app worden gereserveerd en vervolgens gebruikt worden tegen betaling van 1,50 per uur, of 3 euro per dag.

Ondanks het verdwijnen van de haltes is de fietsendienst volgens Hendriksen een succes te noemen. ,,Er zijn nu 55 mensen die de KeoBike regelmatig gebruiken en 45 mensen die het systeem soms gebruiken”, zegt ze. In januari van dit jaar waren er nog 30 regelmatige gebruikers en 63 mensen die het systeem soms gebruikten. Er bleven toen gemiddeld driekwart van de fietsen in de rekken hangen.

,,Er is een groei van het aantal vaste gebruikers”, zegt Hendriksen. ,,Dat duidt erop dat incidentele gebruikers het systeem vaker zijn gaan gebruiken. Wij hebben vertrouwen in de toekomst.”

Kritiek

Leusden was een van de eerste plaatsen in Nederland waar KeoBike is geïntroduceerd, eind 2016. Het systeem kreeg al snel veel kritiek te verduren van Leusdenaren. In eerste instantie omdat er sprake was van digitale complicaties. Toen die verholpen waren, kwamen er klachten over dat de inwoners van Leusden zelf niks hebben aan het systeem.

,,Leusdenaren hebben zelf wel een fiets, en lenen wordt wel erg duur als de fiets de hele nacht thuis staat.” Zo klonk het onder meer bij belangenvereniging Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerkerveen, tot alzheimer hem velde
    PREMIUM
    Van wieg tot graf

    Foppe Witzel was zeer actief voor zijn dorp Nijkerker­veen, tot alzheimer hem velde

    In de rubriek Van wieg tot graf vertelt journalist Jeroen de Valk het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van Foppe Witzel (1933 - 2020). Na een lange carrière als onderwijzer werd Foppe Witzel de officieuze historicus van het dorp Nijkerkerveen. Hij was er ook betrokken bij de totstandkoming van een sporthal, een kerk en een museum. Tot alzheimer hem velde.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort