Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

‘Kick out king Willem’: republikein wil op Koningsdag demonstreren in Amersfoort

Gelehesjesdrager Erik G. heeft in een video op YouTube aangekondigd te gaan demonstreren op Koningsdag in Amersfoort. Eerder noemde hij koning Willem-Alexander al een nepkoning.

Onder het motto kick out king Willem wil G. op Koningsdag een republikeins tegengeluid laten horen. Afgelopen maand werd G. korte tijd vastgezet na beledigende uitspraken richting de koning. Op het politiebureau in Hilversum noemde hij de koning een nepkoning en zei hem een poepie te willen laten ruiken.

G. behoort tot de kennissenkring van Nico van den H. waartoe ook waxinelichtgooier Erwin L. behoort. Hij belaagde in 2010 de gouden koets.

De politie kan niet zeggen of ze gelehesjesdrager Erik G. extra in de gaten houdt, nu hij een demonstratie op Koningsdag heeft aangekondigd onder het motto Kick out King Willem.

Volgens politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen wil de politie dat Koningsdag veilig en zonder verstoringen verloopt. ,,We hebben mensen aangesteld om signalen op te pikken die duiden op ordeverstoring. Preventief kunnen wij personen aanspreken en zo nodig afspraken maken of begeleiden’’, aldus Hogeveen. ,,Over individuele personen doen wij geen mededelingen.’’ 

Vrijheid van meningsuiting

De politie benadrukt dat er op Koningsdag ruimte is voor de vrijheid van meningsuiting. Demonstraties zijn geoorloofd, zolang de openbare orde niet wordt verstoord. De gemeente heeft een speciaal vak langs de route waar demonstranten terecht kunnen. ,,Voor demonstraties moet een vergunning worden aangevraagd. Zo weten we precies wie waarvoor demonstreert en voorkom je dat pro’s en contra’s bij elkaar in de buurt komen’’, aldus Hogeveen.

Erik G. is in februari aangehouden voor het beledigen van de koning. Hij noemde Willem-Alexander een nepkoning. Hij heeft aangekondigd met een tweede video te komen over de demonstratie op Koningsdag.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort