Kies de held van 2017

Amersfoorter van het jaarAD Amersfoortse Courant houdt voor de vierde keer op rij de verkiezing Amersfoorter van het Jaar. Ook nu weer bepalen lezers wie deze eervolle onderscheiding in de wacht sleept. Vandaag de aftrap met een reeks potentiële kandidaten.

Volledig scherm
Arie Terschegget (midden), de winnaar van de verkiezing Amersfoorter van het Jaar 2016. © bram petraeus

De uitverkiezing tot Amersfoorter van het Jaar maakt veel los. Eind januari dook Cor Terschegget tot twee keer toe in het ijskoude water van de Eemhaven. Het was de inlossing van een weddenschap. Hij kon namelijk niet geloven dat zijn vader Arie de titel in de wacht zou slepen. Wat dus wél gebeurde.
De winnaar van 2016 wist niet wat hem overkwam. ,,Het was een fantastische gewaarwording. Ik mocht overal opdraven, voor een praatje, om een expositie te openen en ga zo maar door.’’

De vraag is nu: wie volgt hem op? Iedere Amersfoorter die zich in 2017 op bijzondere wijze heeft onderscheiden, komt in aanmerking. De komende weken krijgen de lezers van krant en website de kans om kandidaten aan te dragen. Het zou natuurlijk mooi zijn, als straks, wanneer een jury tien Amersfoorters nomineert, verschillende geledingen van de samenleving zijn vertegenwoordigd.

Volledig scherm
De 17-jarige tambour-maître Joey van Loveren van de Christelijke Muziek- en Showband Juliana hield zich staande tussen de groten der aarde op het Wereld Muziek Concours. © Saskia Berdenis van Berlekom

Om bij de jongste categorie te beginnen: eerder deze maand redde de 17-jarige Milan ten Broek een moeder en haar dochtertje van 2 op het nippertje uit een te water geraakte auto. Zijn leeftijdsgenoot Joey van Loveren is op zijn manier ook een held; half juli stond hij, als tambour-maître van de Christelijke Muziek- en Showband Juliana, tussen de groten der aarde op het Wereld Muziek Concours.

Rolmodel

Volledig scherm
Deborah Ligtenberg ontketende een actie om de 5-jarige Zuzu, vluchtelingenkind met het syndroom van Down, te vrijwaren van uitzetting. Haalde 10.000 handtekeningen op. © Privéfoto

Een held(in) van een andere orde is Deborah Ligtenberg. Zij ontketende begin oktober een actie om de 5-jarige Zuzu, vluchtelingenkind met het syndroom van Down, te vrijwaren van uitzetting. Er werden in korte tijd 10.000 handtekeningen opgehaald en burgemeester Bolsius beloofde zich voor het jongetje in te zetten.

Volledig scherm
Roel van der Bas, een homoseksueel rolmodel met streng christelijke achtergrond veroverde de tweede plaats bij de verkiezing van Mister International Netherlands. © Nico Brons

Door als homoseksueel, afkomstig uit een streng gereformeerd milieu, de catwalk op te gaan, is ook Roel van der Bas een held of beter gezegd: een rolmodel. In juni veroverde hij de tweede plaats bij de Mister International Netherlands.
Een sterk groeiende groep helden zijn de voorvechters van een duurzamere samenleving.

Volledig scherm
Beppie de Vries bindt de strijd aan met lege blikjes en plastic. Via haar website 033zwerfafvalzat.nl hebben zich al 100 Amersfoorters gemeld om mee te prikken. © Saskia Berdenis van Berlekom

De zichtbaarste is ongetwijfeld Edgar van Groningen van 033Groen. Een ‘insectenhotel’, hergebruik van gesneefde stadsbomen, het ‘vergroenen’ van schoolpleinen, noem het en hij is van de partij. Beppie de Vries wil van Amersfoort de eerste afvalvrije stad van Nederland maken. Ze zette de website 033zwerfafvalzat.nl op. Er meldden zich al 100 mensen aan om in hun wijk vuil te gaan prikken.

Volledig scherm
Dilara Karsch timmert al enkele jaren aan de weg als zangeres en beleefde dit jaar haar doorbraak, toen ze naast diva Karin Bloemen op het podium stond. © Saskia Berdenis van Berlekom

In 2017 traden ook diverse culturele helden voor het voetlicht. Neem zangeres en vwo-scholiere Dilara Karsch, die op het podium stond naast diva Karin Bloemen en zo na jaren aan de weg timmeren haar doorbraak beleefde.

De in Iran geboren Mos Merab Samii brak eveneens door, al moest hij er wat langer op wachten. Als 74-jarige exposeerde hij voor het eerst zijn schilderijen, in de nieuwe galerie Novi/Arte aan de Appelmarkt. Hij creëert en fotografeert stillevens en speelt daarbij opvallend met schaduw en licht.

Volledig scherm
Mos Merab Samii debuteerde als 74-jarige met een expositie van rembrandteske foto’s van stillevens. Daarop speelt hij knap met licht- en schaduwpartijen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Sommige ondernemers zijn ook als helden te typeren, al was het maar, omdat ze, tegenslag ten spijt, keer op keer met oorspronkelijke ideeën op de proppen komen.

Volledig scherm
Ondernemer Dirk-Jan Stip (Coffee Corazon) blijft onverstoorbaar projecten lanceren. Zijn jongste idee: een ‘sprookjesachtig’ pannenkoekenrestaurant in koopgoot Amicitia. © Saskia Berdenis van Berlekom

Dirk-Jan Stip van Coffee Corazon en Corazon Bakery in de Krommestraat bijvoorbeeld. Het enkele jaren geleden gelanceerde plan voor een parkcafé in Huize Randenbroek haalde het niet, maar afgelopen jaar liet hij opnieuw van zich horen met een ‘sprookjesachtig’ pannenkoekenrestaurant voor kinderen. Dat zou moeten komen in de koopgoot Amicitia.

Laurens Olieman (de Inspiratieboot) is hetzelfde type volhouder. Nadat hij in 2015 het lid op de neus kreeg met zijn voorstel een molen te herbouwen in de Eemhaven, wist hij in 2017 een oude jachtwerf te redden.

Volledig scherm
Ellen Engelman bedacht het ‘ritsmaatje’, een lint met een haakje eraan, zodat iedere vrouw voortaan zélf de rits aan de rugzijde van haar jurk kan openen en sluiten. © Nico Brons

Bij voorkeur een onconventionele held als kandidaat? Denk dan aan Ellen Engelman. Zij bedacht het ‘ritsmaatje’, een lint met een haakje eraan, zodat iedere vrouw voortaan zélf de rits aan de rugzijde van jurken kan openen en sluiten. Of aan Wilco Kruiswijk. Hij wil de wereld met wandelen wat mooier maken en bedacht onder meer het Geertje Arends-pad, een oude pelgrimsroute van Nijkerk naar Amersfoort.

Voor de goede orde: dit is slechts een voorzet. U, als lezer, kunt iedere andere denkbare held van 2017 aandragen.

Prijs van 500 euro en een oorkonde
Lezers van AD Amersfoortse Courant bepalen wie de Amersfoorter van het Jaar 2017 wordt. Vanaf vandaag kunnen zij kandidaten aandragen via ad.nl/avhj. Stemmen kan alleen digitaal en genomineerden dienen in Amersfoort (ook: Hoogland en Hooglanderveen) te wonen. Nomineren kan tot 11 december. Vervolgens kiest een jury tien Amersfoorters die meedingen naar de titel. De beslissende stem is weer aan de lezers, uit te brengen via de eerder genoemde website (vanaf 16 december). De Amersfoorter van het Jaar wordt bekendgemaakt op 8 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het voormalige hoofdkantoor van Jumbo op De Hoef. Hij of zij krijgt een prijs van 500 euro en een oorkonde.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort