Volledig scherm
© ANP

Kippenboer Hoogland maakt toch nog kans op derde stal

De kippenboer aan de Neerzeldertseweg die zijn bedrijf flink wil uitbreiden, loopt nog steeds kans dit te mogen doen. De gemeente gaat namelijk niet langer eerst, maar nu gelijktijdig om tafel met de boer en de provincie, om te bespreken wat voor toekomst intensieve veehouderij in Amersfoort heeft.

Dat heeft de gemeenteraad vanavond in meerderheid besloten. SP en GroenLinks kwamen met het voorstel op de proppen, dat uiteindelijk door bijna alle partijen werd gesteund. 

Alleen de VVD voelde niets voor het plan. Raadslid Dirk Dekker noemde het plan ‘symboolpolitiek’, omdat het volgens hem tot niets anders oproept dan het ‘drinken van een kopje thee’. Het voorstel van SP en GroenLinks handelde in eerste instantie namelijk over het in de koelkast zetten van de plannen, en eerst beleid te willen maken.

De boer heeft op dit moment twee stallen, die samen onderdak bieden aan 63.000 vleeskuikens. Hij wil er één stal bijbouwen, waarmee het totale aantal kippen op 103.000 komt. Omdat het boerenbedrijf hiermee ruim binnen alle normen blijft, wil het gemeentebestuur de uitbreiding toestaan. 

Wethouder Astrid Janssen (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) gaf vanavond aan daarnaast wel wat te voelen voor een gesprek over de toekomst van intensieve veehouderij.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort