Volledig scherm
De initiatiefnemers Bert Smit (links) en Hans Kruiswijk voor de Kluizenaarsgrot die in 1883 op het landgoed werd gebouwd. © ad

Kluizenaarsgrot De Paltz in
Soestduinen gaat open in juni

Er is lang op gewacht, maar het gaat nu toch gebeuren: de openstelling van de Kluizenaarsgrot op landgoed De Paltz in Soestduinen. De gerestaureerde nepgrot wordt op vrijdag 16 juni officieel geopend. Gasten kunnen er luisteren naar spannende verhalen.

Na een lange periode van verval is de uit 1883 daterende grot met omliggend doolhof is met steun van diverse organisaties en bedrijven door het Utrechts Landschap weer hersteld. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw van de provincie Utrecht opent de grot om vier uur.

De grot is aangelegd op initiatief van de toenmalige eigenaar jonkheer Rutgers van Rozenburg om zijn gasten en vier dochters te vermaken. Het werd opgebouwd uit sintels, baksteen, slakken (afval van verbranding) en stenen. Het dak werd gedragen door spoorrails. In de grot bevond zich een stenen monnik met een kruis voor zijn borst en een boek in zijn hand. 

Doolhof

,,De bedoeling was dat gasten na een rondleiding door een doolhof in de grot kwamen’’, zegt Hans Kruiswijk uit Soest, een van de initiatiefnemers van de restauratie. In de grot werden verhalen verteld en dat gaat Kruiswijk, bekend als dorpshistoricus en gids, ook doen.

De grot, een kluizenaarsgrot of hermitage genoemd, stond in het centrum van een doolhof. Op het dak zat een waterreservoir, die als bezoekers nadat zij de doolhof hadden doorlopen en de grot waren binnengetreden, opengezet kon worden waardoor een watergordijn voor de ingang ontstond. ,,De tuinman trok dan aan een touw waardoor de monnik een bladzijde van het boek omsloeg’’, weet Kruiswijk.

Het hoofd van de monnik is in de loop van de tijd verdwenen maar is inmiddels vervangen. Het stenen boek, dat een tijd bij iemand in de tuin lag in Soest, is weer terug op z’n oude plek.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort